Manuel de Falla

La peça estrella és la partitura original de l’estrena de mundial de l’Atlàntida, amb anotacions d’Eduard Toldrà

Avui s’inaugura al Palau de la Música Catalana una doble exposició dedicada a Manuel de Falla (Cadis, 1876-Alta Gracia, Argentina, 1946). La primera de les mostres, “Manuel de Falla. Itineràncies d'un músic”, se situarà a la Sala Lluís Millet i és una exposició itinerant que, produïda per Acción Cultural AC/E, Caja Granada i el Ministerio de Cultura-INAEM, es va poder veure per primera vegada a Granada l’any 2010. Des de llavors ha passat per Cadis, Santander, Madrid i Sevilla. Organitzada per la Fundación Archivo Manuel de Falla i comissariada per Yvan Nommick i Rafael del Pino, l’exposició consta de 35 plafons amb fotografies i textos sobre la biografia i trajectòria professional del compositor en un recorregut per les ciutats que van marcar Manuel de Falla. Un itinerari que comença a Cadis, la seva ciutat natal, passa per Madrid, París, Barcelona, Londres i fins al seu exili a l’Argentina.

En la mostra s’exposarà per primera vegada a Barcelona la partitura original de l’estrena mundial de l’Atlàntida en versió de concert, que va tenir lloc al Gran Teatre del Liceu el 24 de novembre de 1961. Una obra en què Manuel de Falla va començar a treballar l’any 1927 en la qual va entrar en contacte amb Josep M. Sert, Lluís Millet i l’Orfeó Català, ja que l’obra estava pensada per a l’Orfeó Català. Falla va treballar en l’obra els últims vint anys de la seva vida, però va morir sense enllestir-la i l’Atlàntida es va estrenar l’any 1961 sota la direcció del mestre Eduard Toldrà, amb Victoria de los Ángeles, l’Orquestra Municipal de Barcelona, la Coral Sant Jordi, el Cor Madrigal, l’Escolania del Sagrat Cor i la Capella Clàssica Polifònica del FAD. La partitura que es podrà veure al Palau conté les anotacions originals del mestre Toldrà i s’exposa al costat de la batuta de Manuel de Falla. La mostra es podrà visitar fins al 6 de març, amb l'entrada de la visita guiada al Palau o d'un concert.

L’altra exposició, situada al Foyer del Palau, està organitzada pel Centre de Documentació de l’Orfeó Catala i compta igualment amb la col·laboració de l’Archivo Manuel de Falla. Titulada “Catalunya i Falla. Diàlegs musicals”, explica la relació de Falla amb Catalunya i els seus artistes, així com la seva influència en l’obra del compositor. L’exposició, comissariada pel musicòleg Jorge de Persia, s’ha programat amb motiu del centenari d’una dècada decisiva per a la difusió de l’obra de Falla a Catalunya. Està formada per set vitrines i tres plafons de gran format on es poden veure facsímils i documentació original relacionada amb l’obra de Falla, des de partitures, correspondència, programes i altres documents que ressegueixen la seva trajectòria a l’entorn de Catalunya i els seus compositors. Falla es va relacionar amb el cercle d’artistes catalans a París entre els anys 1907-1914, com Albéniz, Rusiñol, Viñes, Nin, Granados i Malats. I a partir dels anys vint inicià una relació sistemàtica amb Barcelona amb la presència de la seva música. Al Palau va estrenar obres com Psyché l’any 1925, i el 1926 el Concert per a clave i cinc instruments. La mostra del Foyer estarà oberta al públic de manera gratuïta fins al 31 de març.

De la partitura original de l’estrena de l’Atlàntida el novembre de 1961 al Gran Teatre del Liceu, podeu descarregar-vos aquí una imatge de la portada i aquí una fotografia de la primera pàgina del “Càntic a Barcelona” amb anotacions originals d’Eduard Toldra © Manuel de Falla-Ernesto Halffter. Col. particular Antoni Ros-Marbá.

El Palau de la Música Catalana acull una doble exposició dedicada a Manuel de Falla