GIO Philharmonia_Foto Oficial 2_©Dugudun

El proper dilluns, 21 de març, a les 20 h, el Palau de la Música Catalana acollirà un concert de la GIO Symphonia, que celebra enguany el seu 10è aniversari, i el quartet de saxòfons Kebyart Ensemble, una de les formacions de cambra més innovadores dels últims anys amb una ampli reconeixement a nivell internacional que han estat distingits amb el segell ECHO Rising Stars la temporada 2021-22. El concert, que dos dies abans s’oferirà també a Banyoles, serà dirigit pel nou titular de l’orquestra, Francesc Prat, i suposa la primera col·laboració d’ambdues formacions,  amb un programa minimalista que farà les delícies dels amants del repertori americà de la segona meitat del segle XX, amb obres de Glass, Adams i Cage.

De Philip Glass, considerat com un dels compositors més popular i influent de les últimes dècades del segle XX i del segle XXI, i la gran figura de l'anomenada música minimalista la GIO oferirà Music in Similar Motion (1969), una experiència estètica que no deixa indiferent i que obre a la reflexió sobre la capacitat i necessitat de comunicació de la música en les seves diverses formes.

El programa continua amb un altre compositor minimalista nord-americà: John Adams. D’ell l’orquestra interpretarà Shaker Loops (1978) que també és una manera de veure i experimentar diferents sensibilitats dintre d'un mateix estil. Una oportunitat de veure com una mateixa estètica o una mateixa concepció estilística es mostra plena de matisos segons el toc mestre del compositor que hi ha al darrera.

Transitant una part de la música nord-americana del darrer període del segle passat s’oferirà el que és ja tot un clàssic de la música mundial: el 4'33" de John Cage. L’obra silenciosa que demana als músics no emetre cap so durant els seus tres moviments, que en conjunt duren 4 minuts i 33 segons. Una peça que no deixa d’interpel·lar a l'art i a nosaltres mateixos com a intèrprets -o com a públic- en cada interpretació 70 anys després de la seva estrena el 1952.

El  Concert acabarà amb la unió de les dues formacions que interpretaran el Concert per a quartet de saxòfons de Glass molt estimulant tant pels contrastos que ofereix a l’oient com pel registre en el qual situa als músics. Al quartet ens demana un color que contrasti amb el de l’orquestra i que alhora pugui dialogar amb ella”, segons el que explica Pere Méndez del Kebyart Ensemble.

GIO Symphonia

La GIO Symphonia és un projecte orquestral versàtil que, després de deu anys de trajectòria exitosa, inicia una nova etapa sota la direcció artística de Francesc Prat amb la voluntat portar més enllà les experiències musicals convencionals.

A part de les seves actuacions a Girona, la GIO participa regularment als principals festivals i auditoris del país, destacant les cloendes del Festival de Cap Roig amb Andrea Bocelli i Ainhoa Arteta, l’actuació a les dues primeres edicions del Festival Jardins de Pedralbes al costat de  Josep Carreras i Buika, l’espectacle de música electrònica Maestro al Teatro Real, al Liceu i als Festival de Peralada i Cruïllal’Acte Institucional de la Diada del 2019 a la Plaça Sant Jaume, l’espectacle El Pop d’una nit d’estiu al Festival Grec, la participació als Festivals de Música de la CerdanyaPortalbau i Santa Florentina o les actuacions a l’Auditori de Barcelona i al Palau de la Música.

Més enllà de les direccions titulars de Francesc Prat i Marcel Sabaté, al llarg dels deu anys de trajectòria, la GIO ha comptat amb director/es convidats/des com Alondra de la Parra, Carlo Bernini, Chloé van Soeterstède, Andrés Salado, Marc Timón, David Giménez Carreras, Xavier Pagès Corella, Pere Lluís Biosca o Elisenda Carrasco, entre altres.  

Kebyart Ensemble 

Nascut a Barcelona l’any 2014, el Kebyart Ensemble és una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual. Aquests quatre músics plens de talent comparteixen una passió infinita per la música de cambra i el desig de fer bufar nous aires en la forma de transmetre la música clàssica. El seu afany per a transformar les seves actuacions en una experiència singular resulta en una posada en escena enèrgica i dinàmica, lloada pel públic i per la crítica especialitzada. La signatura inconfusible de Kebyart es reflecteix en una visió creativa del repertori construïda al voltant de tres eixos: la literatura original, el compromís amb la nova creació i els arranjaments propis d’un ampli ventall d’estils.

La seva brillant carrera ha despertat l'interès de les principals sales de concerts europees i, en conseqüència, són distingits amb el segell ECHO Rising Stars la temporada 2021-22. Aquest reconeixement cristal·litza en el seu debut a una vintena d’auditoris i festivals com el Concertgebouw d’Amsterdam, la Elbphilharmonie d’Hamburg, el Musikverein de Viena, la Philharmonie de París, el Festspielhaus Baden-Baden… A més, han realitzat gires per països de tota Europa i Àsia, essent programats al Konzerthaus Berlin, StadtCasino Basel, Schubertíada Vilabertran, Palau de la Música Catalana o L’Auditori, entre molts d’altres.

Les seves interpretacions els han portat a guanyar alguns dels premis europeus més remarcables a nivell de música de cambra. Entre ells, l’Orpheus Swiss Chamber Music Competition (Suïssa), l’International Franz Cibulka Competition (Àustria), i dos dels concursos més importants del seu país: el Primer Palau, organitzat pel Palau de la Música Catalana, i el prestigiós Premi BBVA de Música. Així mateix, des de 2018 són un dels grups integrants de la European Chamber Music Academy (ECMA).

El Kebyart Ensemble i la GIO Symphonia interpreten al Palau de la Música Catalana obres de Glass, Adams i Cage