20200317-Goldmund-Quartet

Dilluns que ve, 13 de juliol (Sala de Concerts, 20 h), el Palau de la Música Catalana rebrà el Goldmund Quartett, considerat un dels quartets de corda joves més emocionants d’Europa. Format per Florian Schötz i Pinchas Adt (violins), Christoph Vandory (viola) i Raphael Paratore (violoncel), la formació oferirà un programa amb obres clàssiques de Haydn i Mendelssohn i l’obra encàrrec efectuat per l’ECHO Rising Stars, la Philharmonie de París i el Festspielhaus de Baden-Baden a la compositora britànico-búlgara Dobrinka Tabakova.

Aquest concert corresponent al cicle Echo Rising Stars es va haver de cancel·lar el març passat amb motiu de la COVID-19, però es recupera ara emmarcat en el cicle Estiu al Palau.

El concert s’iniciarà amb el Quartet en Fa menor, op. 20 núm. 5 de Haydn, seguit per The smile of the flamboyant wings de la compositora Dobrinka Tabakova, formada amb els mestres Iannis Xenakis i John Adams, entre d’altres. L’obra adopta el títol d’una creació de Joan Miró pertanyent al conjunt de “pintures impulsives”, inspirades per l’art rupestre. La seva “adaptació” no busca representar aquella obra, sinó que s’inspira en temes tan amplis com les dimensions i la interacció de l’espai de la pintura. L’obra ha estat composta especialment per al Goldmund Quartett en el marc del programa ECHO Rising Stars i és un coencàrrec d’aquesta associació juntament amb la Philharmonie de París i el Festspielhaus de Baden-Baden.

El concert es clourà amb el Quartet núm. 6, en Fa menor, op. 80 de Mendelssohn, una composició que respira la desesperació del compositor per la pèrdua prematura de la seva germana Fanny. L’obra, amb una tensió electritzant de començament a fi, mostra gran patiment i angoixa, elements comuns del romanticisme, però que aquí resulten veritablement genuïns. El concert tindrà una durada aproximada de 60 minuts, sense pausa.

El cicle Estiu al Palau, de l’1 de juliol al 15 de setembre, ha ampliat excepcionalment el cartell ja anunciat fins a vint-i-dos concerts, dotze dels quals són noves propostes programades amb la voluntat contribuir a la recuperació del sector cultural i donar suport als músics locals i per animar el públic a gaudir novament de la música en directe al Palau de la Música Catalana amb les màximes garanties de seguretat. També s’inclouen quatre concerts que es van cancel·lar el març passat. Podeu veure la programació sencera aquí.

Sobre el Goldmund Quartett

El Goldmund Quartett –format pels violinistes Florian Schötz i Pinchas Adt, el violista Christoph Vandory i el violoncel·lista Raphael Paratore– és considerat un dels quartets de corda joves més emocionants d’Europa. Ha rebut importants consells artístics de Günther Pichler del Quartet Alban Berg, del Quartet Artemis, i classes magistrals dels quartets Hagen, Borodin, Belcea, Ysaÿe i Cherubini, així com de Ferenc Rados, Eberhard Feltz i Alfred Brendel.

Ha actuat en festivals internacionals, com el Festival d’Ais de Provença, Festival de Música y Danza de Granada i Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, entre d’altres. També ha ofert recitals en prestigiosos auditoris i cicles de música de cambra a diversos països d’Europa, el Canadà, la Xina, Austràlia i als Estats Units. Col·labora habitualment en concerts de música de cambra amb artistes com Ksenija Sidorova, Pablo Barragán, Frank Dupree, Wies de Boevé i Jörg Widmann. Molts dels concerts del quartet han estat enregistrats per les principals emissores de radiodifusió i també per Naxos i Berlin Classics. La formació va ser nominada ECHO Rising Star de la temporada 2019-20.

El jove quartet de corda Goldmund Quartett debuta al Palau de la Música Catalana, al cicle Echo Rising Stars