HOLMANDER, Magnus (c) Christopher Hästbacka

El proper dijous, 16 de gener (Petit Palau, 20 h), el clarinetista suec Magnus Holmander inaugurarà una nova edició del cicle ECHO Rising Stars al Palau de la Música Catalana. ECHO Rising Stars és el circuit de l’European Concert Hall Organisation (ECHO) que, a proposta dels auditoris que formen part de l’organització, entre els quals el Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona, presenta el talent emergent de solistes i grups de cambra, prèviament seleccionats, als principals auditoris d’Europa. Magnus Holmander, proposat pel Konserthuset Stockholm, apassionat de la música contemporània i de la curiositat experimental, a més de gran aficionat a la màgia, presentarà un programa amb música de compositors del segle passat que permetrà copsar la varietat sonora del clarinet i la riquesa de llenguatges que han marcat el segle XX.

Acompanyat pel pianista David Huang, el músic suec obrirà el concert amb la Sonatina, op. 29 de l’anglès Malcolm Arnold, una peça amb reminiscències jazzístiques, seguida per la Sonata per a clarinet, op. 167 i la Sonata per a clarinet, FP 184 dels francesos Camille Saint-Säens i Francis Poulenc, respectivament. A la segona part, Holmander interpretarà Hydrozoa, per a clarinet sol, de la jove compositora Molly Kien, obra estrena encarregada per al cicle; així com Spiegel im Spiegel d’Arvo Pärt, una de les seves melodies més conegudes, i, per últim, Suite fantàstica del suec Rolf Martinsson (estrena a Espanya), compositor amb qui Holmander col·labora habitualment.

Durant la seva estada a Barcelona, Magnus Holmander farà una masterclass a estudiants del Conservatori Superior de Música del Liceu (17 de gener) dins el programa Classical Futures Europe. Des del programa Creative Europe, la plataforma Classical Futures Europe té el suport actiu de les institucions europees, a fi d’impulsar el desenvolupament d’artistes emergents i explorar i maximitzar de forma col·laborativa l’impacte artístic i social d’una escena de música clàssica pròspera i en vies de creixement favorable per un igual a artistes, espais, audiències i comunitats. La plataforma, promoguda per la Unió Europea, està coordinada per l’European Concert Hall Organisation.

Magnus Holmander va cursar el batxillerat i els estudis de màster al Kungliga Musikhögskolan d’Estocolm, on va estudiar amb Hermann Stefánsson i Emil Jonason. Col·labora amb diferents compositors suecs, especialment Rolf Martinsson i Anders Hillborg, interpretant música de cambra i com a solista en diferents auditoris, com ara al Grieghallen de Bergen, Royal Festival Hall de Londres, Stockholms Konserthus i Auditorium de Milà. De la nova generació de compositors suecs, Holmander ha estrenat peces de diferents autors: Jacob Mülhrad, Andrea Tarrodi, Benjamin Stearn, Klara Stirner i la prometedora compositora Ylva Fred, que va escriure una peça per a clarinet i piano en què Holmander utilitza la seva destresa com a mag per fer levitar el clarinet. Des de la tardor del 2013 ha intervingut com a clarinetista, ballarí i mag en les produccions Casa de nines i Gènesis de Martin Fröst, que s’han representat en nombroses ocasions a sales de concerts del nord d’Europa. El maig del 2017 va participar, juntament amb l’acordionista Irina Seroytuk, en el concurs de música de cambra més important de Suècia: Ung & Lovande (Jove i Prometedor), que va guanyar amb els seus propis arranjaments.

 

El violoncel·lista Pablo Ferrández és la proposta del Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona

Enguany el cicle presenta al Palau de la Música Catalana dos concerts més amb joves músics escollits pels membres d’ECHO. El 19 de febrer (Petit Palau, 20 h), presentat pel mateix Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona, serà el torn del violoncel·lista madrileny Pablo Ferrández, guanyador del XV Concurs Internacional Txaikovski, el V Concurs Internacional de Violoncel i l’ICMA 2016 com a artista jove de l’any. Acompanyat al piano per Luis del Valle, interpretarà obres de Max Bruch, Johannes Brahms, Dmitri Xostakóvitx i l’obra estrena, encàrrec d’ECHO Rising Stars, Desde el grito del silencio, per a violoncel sol, d’Antón García Abril.

El 17 de març (Petit Palau, 20 h), el Goldmund Quartett arribarà presentat per la Philharmonie-Cité de la Musique de París i el Festspielhaus Baden-Baden. Format per Florian Schötz i Pinchas Adt (violins), Christoph Vandory (viola) i Raphael Paratore (violoncel), el grup tocarà obres de Franz Joseph Haydn, Felix Mendelssohn, Claude Debussy i l’obra estrena, encàrrec d’ECHO Rising Stars, The smile of the flamboyant wings de Dobrinka Tabakova.

El clarinetista Magnus Holmander inaugura el cicle ECHO Rising Stars al Palau de la Música Catalana dijous que ve