JosepRamonOlive i Raquel garcia Tomas

Avui s’ha presentat en roda de premsa el concert que oferirà el baríton Josep-Ramon Olivé el proper dijous, 4 d’abril (20 h, Petit Palau), acompanyat pel pianista Ian Tindale, corresponent a l’ECHO Rising Stars, el cicle de concerts que dona a conèixer els joves músics escollits pels membres de l’European Concert Hall Organisation (ECHO). Olivé hi actua a proposta del Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona, que el van presentar com a talent emergent. 

Josep-Ramon Olivé hi estrenarà a escala nacional Chansons trouvées, de la compositora catalana Raquel García-Tomás. Una obra que és un encàrrec de les dues sales catalanes i que el baríton interpretarà durant tot el cicle pels diferents auditoris d’Europa. L’artista iniciarà el recital amb els Lieder des Abschieds, op. 14 d’Erich Wolfgang Korngold, compositor que va fugir del nazisme i es va establir als Estats Units, on es convertí en un dels compositors més importants de Hollywood. Continuarà el concert amb lieder de Franz Schubert,sis peces soltes del compositor de Viena.

Obrirà la segona part amb l’estrena de l’obra de Raquel García-Tomás Chansons trouvées, un treball musical de la compositora catalana especialitzada en creació multidisciplinària. Seguidament serà el torn de Les cançons del company errant de Gustav Mahler, que són inspiració de les primeres simfonies del compositor escrites per a baríton. Olivé clourà el recital amb quatre lieder de principis del segle XX de Richard Strauss.

Josep-Ramon Olivé va rebre l’any 2017 la Medalla d’Or de la Guildhall School of Music and Drama de Londres, fet que el convertí en el primer de l’Estat que l’ha guanyat. També va ser premiat amb el primer premi i el premi del públic del Handel Singing Competition el 2015 i el segon premi del Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España el 2011. També va ser nominat Oxford Lieder Young Artist el 2015 i va formar part del projecte Le Jardin des Voix de William Christie i Les Arts Florissants. Ha actuat a sales de concerts i teatres prestigiosos: Palau de la Música Catalana, Concertgebouw d’Amsterdam, Elbphilharmonie d’Hamburg, Gran Teatre del Liceu, Kölner Philharmonie, Philharmonie de París, Konzerthaus de Viena, Wigmore Hall i Barbican Hall de Londres i Sala de Concerts Txaikovski de Moscou, i sota la batuta de grans directors, com Jordi Savall, William Christie, Kazushi Ono, Sigiswald Kujken, Laurence Cummings, Josep Pons i Víctor Pablo Pérez.

El pianista britànic Ian Tindale ha actuat per tot Londres, el Regne Unit i Europa. Els seus compromisos recents han inclòs recitals de cant al Festival Oxford Lieder, Festival Buxton i Festival Petworth, i ha actuat amb artistes com Ailish Tynan, Christopher Purves, Susan Bullock, Robert Murray, Gemma Summerfield, Soraya Mafi, Anna Harvey i Nicky Spence.

L’ECHO Rising Stars permet que, a proposta dels auditoris que formen part de l’organització, entre els quals el Palau de la Música Catalana i l’Auditori de Barcelona, diverses agrupacions de cambra hagin estat seleccionades per presentar-se en concert a les principals sales d'Europa. Clourà el cicle del Palau l’arpista francesa Anaïs Gaudemard (17 juny, Petit Palau), guanyadora de l’International Harp Contest d’Israel.

El baríton Josep-Ramon Olivé debuta al cicle ECHO Rising Stars amb una estrena de Raquel García-Tomás