20200111-Gerhaher-Huber

El proper dissabte, 11 de gener (Sala de Concerts, 18 h), el baríton Christian Gerhaher i el pianista Gerold Huber oferiran al Palau de la Música Catalana un recital dedicat íntegrament a lieder de Gustav Mahler. Gerhaher, que ha estat deixeble de Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schwarzkopf i Inge Borkh, posseeix una veu lleugera, ferma i plena de matisos que permet transmetre un equilibri fascinant entre la música i el text del lied. Amb les cançons de Mahler, concises, pures i essencials, el baríton oferirà tot un exercici d’introspecció amb el suport del pianista Gerold Huber. Actualment aquests músics alemanys formen un dels tàndems més estables i prolífics en la interpretació d’aquest gènere musical.

El concert, corresponent al cicle Palau Grans Veus (sèrie Lied), en col·laboració amb la Schubertíada-Associació Franz Schubert, començarà amb “Die Einsame im Herbst”, segon lied del cicle Das Lied von der Erde (El cant de la terra), considerada una de les millors obres de Mahler. El compositor es va inspirar en la poesia tradicional xinesa per a aquesta particular obra, que ell mateix va descriure com “el més personal que he creat fins ara”.

El concert seguirà amb el cicle de set cançons Sieben Lieder aus letzter Zeit (Set cançons per als darrers dies), cinc de les quals sobre poemes de Friedrich Rückert, del qual el propi compositor deia en una carta adreçada a un jove Anton Webern datada el 3 de febrer de 1905: “Després de Des Knaben Wunderhorn només podia fer més i més coses de Rückert: es tracta de poesia de primera mà, mentre que la resta és tot plegat poesia de segona mà”.

El concert acabarà amb “Der Abschied”, el sisè lied de Das Lied von der Erde, una cançó de comiat escrita quan Mahler va perdre la seva filla Maria. Un llarg comiat amb què es clou Das Lied von der Erde, una obra que concep la Terra com un cos sonor musical i on convergeixen d’alguna manera tots els grans temes que tothora el van amoïnar i turmentar, i, segons alguns, la més mahleriana de les seves obres.

Christian Gerhaher, al costat del seu acompanyant habitual al piano, Gerold Huber, s’ha dedicat a la interpretació del lied durant trenta anys en concerts, en enregistraments i com a professor, i junts han rebut prestigiosos premis. Aquest duo de lied actua a les principals sales de concerts internacionals, com el Lincoln Center de Nova York, Concertgebouw d’Amsterdam, Berlin Philharmonie, Musikverein de Viena i Cité de la Musique de París, i són convidats habituals al Wigmore Hall de Londres i Heidelberger Frühling.

Durant la propera temporada Christian Gerhaher i Gerold Huber continuaran enregistrant tots els lieder de Robert Schumann. Des de la gravació pionera de Dietrich Fischer-Dieskau de la dècada dels anys setanta, no hi ha hagut cap cantant que s’hagi dedicat tan exhaustivament a la integral de lieder de Robert Schumann. El primer volum de lieder de Schumann, titulat Frage (Sony Classical), es va publicar la tardor del 2018, pel qual Gerhaher va rebre el preuat premi Gramophone 2019 en la categoria Solo Vocal, així como el premi OPUS Klassik al cantant de l’any. El segon àlbum, Myrthen (Sony Classical), va aparèixer el mes de novembre passat, i aquest 2020 es publicarà una caixa de deu CD amb tots els lieder del compositor alemany. Christian Gerhaher també ha col·laborat al llarg de la seva carrera amb nombrosos directors, com Simon Rattle, Daniel Harding, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez i Daniel Barenboim, entre d’altres.

Com a pianista de lied, Gerold Huber actua habitualment en festivals, com la Schubertíada de Schwarzenberg, Festival Schwetzingen i Festival de Música de Rheingau, i a sales de primera línia, com la Philharmonie de Colònia, Alte Oper de Frankfurt, Konzerthaus i Musikverein de Viena, Concertgebouw d’Amsterdam o Wigmore Hall de Londres. Huber també treballa amb altres cantants de renom internacional, com Christiane Karg, Christina Landshamer, Ruth Ziesak, Mojca Erdmann, Michael Nagy, Maximilian Schmitt i Franz-Josef Selig, i interpreta música de cambra amb el Quartet Artemis, el Quartet Henschel i amb Reinhold Friedrich.

Una hora abans del concert (17 h, Petit Palau, accés gratuït), tindrà lloc la conferència “Parlem de música” amb el musicòleg i periodista Luis Gago al voltant d’aquest concert.

El baríton Christian Gerhaher i el pianista Gerold Huber interpreten lieder de Gustav Mahler al Palau de la Música Catalana