20190926-Appl-Bezuidenhout

Appl debutarà a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana en un recital en col·laboració amb el festival LIFE Victoria

El proper dijous, 26 de setembre (Sala de Concerts, 20 h), el baríton alemany Benjamin Appl inaugurarà el cicle Palau Grans Veus (sèrie Lied) amb un recital dedicat a Schubert, Mendelssohn i Schumann, acompanyat al piano per Kristian Bezuidenhout. Actualment Appl, de 36 anys i que va ser alumne del gran Dietrich Fischer-Dieskau, és considerat un dels cantants de lied més brillants de la seva generació i aclamat pel públic i la crítica, tant en recitals, concerts o òpera. Appl, que va actuar el 2016 al Petit Palau al cicle ECHO Rising Stars, debutarà a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana amb aquest recital ofert en col·laboració amb el festival LIFE Victoria.

La primera part del concert serà dedicada a Franz Schubert, compositor que va situar el lied a l’alçada de qualsevol altre gènere musical, i Felix Mendelssohn. La segona part també començarà amb Mendelssohn i continuarà amb el cicle Dichterliebe, op. 48 (Amor de poeta) de Robert Schumann, un dels cims del Romanticisme alemany. En aquesta composició, formada per setze textos del poeta Heinrich Heine, Appl hi descobreix en cada actuació “quelcom nou o diferent”, segons les seves paraules; l’obra suposa un pas endavant en la fusió entre cant i piano, que dota l’instrument d’una autonomia que afegeix o fins i tot contradiu el discurs vocal i crea un univers propi.

Benjamin Appl i Kristian Bezuidenhout s’han estrenat com a parella artística aquest mes de setembre i el concert al Palau de la Música Catalana serà la tercera vegada en què actuaran junts; abans ho hauran fet al Wigmore Hall de Londres. El cantant explica que “vaig conèixer en Kristian fa temps i vam gaudir d’una conversa sobre la música, però també de la vida. Em va semblar molt fàcil congeniar amb ell des del primer moment, el prerequisit més indispensable a l’hora de fer música. L’admiro per la seva increïble destresa musical, però també per com ha dut el pianoforte a un nivell superior, més respectat a les sales de concerts”.

Benjamin Appl és descrit com “el referent de la nova generació de cantants de lieder” («Gramophone Magazine»). Premi Artista Jove de l’any 2016 per Gramophone, ha obtingut el reconeixement públic i de la crítica en recitals, concerts i òperes, essent artista habitual als principals teatres d’òpera, auditoris i festivals de lieder arreu del món. La temporada 2015-16 Appl va ser artista ECHO Rising Star, tot presentant-se en recital a les principals sales europees, entre les quals el Palau de la Música Catalana (Petit Palau), en què va interpretar precisament Dichterliebe, op. 48 de Schumann.

Per la seva banda, el sud-africà Kristian Bezuidenhout és considerat un dels més destacats artistes actuals de fortepiano i clavicèmbal, com també de piano. Bezuidenhout ha estat protagonista d’un dels cicles de llarg recorregut del Palau de la Música Catalana, en el seu cas dedicat a la integral de les Sonates per a piano sol de Mozart.

Aquesta és la segona col·laboració entre la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i el Lied Festival Victoria de los Ángeles - LIFE Victoria, que es va estrenar l’octubre del 2018 amb el debut al Palau del baríton Simon Keenlyside, acompanyat de Malcolm Martineau al piano.

El mateix dijous, una hora abans del concert (19 h), amb accés gratuït, la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català acollirà una conferència Parlem de Música amb Antoni Colomer, que versarà sobre Benjamin Appl.

El baríton Benjamin Appl, al costat del pianista Kristian Bezuidenhout, inaugura el cicle Palau Grans Veus d’aquesta temporada al Palau de la Música Catalana