Daniel Hope

El proper dijous, 13 de desembre (20 h, Sala de Concerts, Palau 100), el prestigiós violinista i director anglès Daniel Hope dirigirà El Messies de Georg Friedrich Händel al capdavant de l’Orquestra de Cambra de Zuric i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.
Daniel Hope, un dels darrers deixebles del mític violinista Yehudi Menuhin, torna al Palau després de cinc anys i revistarà El Messies, una de les obres més famoses de Händel. Completen el repartiment del Cor de Cambra del Palau i de l’Orquestra de Cambra de Zuric els artistes internacionals: Martina Jankóva (soprano), Anna Harvey (mezzosoprano), Mauro Peter (tenor) i Konstantin Wolff (baix).

El compositor alemany va compondre El Messies amb tan sols tres setmanes. Es va estrenar el 1742, quan Händel tenia 56 anys, al New Music Hall de Dublín i va assolir un èxit tan gran que el compositor no va tornar a escriure mai més òpera i es va dedicar als oratoris. El Messies, estructurat en tres parts −la Nativitat, la Passió i la Resurrecció−, és un cant a la reflexió sobre el misteri de la Redempció.

Daniel Hope ha recorregut el món com a solista virtuós durant vint-i-cinc anys i és famós per la versatilitat musical i la dedicació a causes humanitàries. Guanyador del Premi Cultural Europeu 2015 de Música, precedit per Daniel Barenboim, Plácido Domingo i l’Orquestra Filharmònica de Berlín, ha actuat com a solista amb les principals orquestres i els millors directors d’arreu del món, i també dirigeix nombrosos conjunts des del violí. Des de la temporada 2016-17 és el director musical de l’Orquestra de Cambra de Zuric, amb la qual ja té vincles des de la infantesa. La tardor passada es projectà el documental Daniel Hope, el so de la vida als cinemes europeus. Criat a Londres, estudià violí amb Zakhar Bron. Esdevingué el membre més jove del Beaux Arts Trio durant les seves sis darreres temporades i avui dia actua a les sales i els festivals més importants, des del Carnegie Hall fins al Concertgebouw d’Amsterdam, Salzburg i Mecklenburg-Vorpommern, on va ser director artístic (2009-2013), i d’Aspen als BBC Proms i Tanglewood.

El Cor de Cambra del Palau és un dels cors professionals més prestigiosos de l’Estat espanyol. Va ser creat per l’Orfeó Català l’any 1990 amb la missió de difondre la música coral universal, promoure la recuperació del patrimoni musical català i fomentar la nova creació. Des del setembre del 2016 Simon Halsey n’assumeix el càrrec de director artístic i des del 2018 Xavier Puig el de director principal.

L’Orquestra de Cambra de Zuric, fundada el 1945 per Edmond de Stoutz, i posteriorment amb Howard Griffiths i Muhai Tang com a directors, la formació va assolir una notable categoria i es va guanyar un estatus que l’ha convertit en un dels principals conjunts de cambra en el panorama internacional. Roger Norrington en va ser el director titular entre els anys 2011 i 2015. I des de la temporada 2016-17 no té director musical, sinó que el conjunt és dirigit pel concertino Daniel Hope.

Daniel Hope dirigirà El Messies de Händel amb l’Orquestra de Cambra de Zuric i el Cor de Cambra del Palau