El cicle té novament el patrocini de Mitsubishi Electric

El proper dijous, 3 d’octubre (18 h), comença una nova edició del cicle El Primer Palau, la vint-i-quatrena, que enguany donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a nou joves intèrprets de música clàssica. El cicle, com és habitual, s’articula en quatre concerts: els dijous 3, 10, 17 i 24 d’octubre, tots a les 18 h. La cloenda tindrà lloc el dijous 21 de novembre (20 h), en què es repartiran els premis als guanyadors i hi actuarà l’organista Joan Seguí, guanyador del Premi El Primer Palau 2018.

Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, per dinovè any consecutiu gaudeix del patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. Els participants d’El Primer Palau 2019 són: els pianistes Jon Urdapilleta, Itxaso Sainz de la Maza i Víctor Braojos, el clavecinista Jesús Noguera, el Dúo Piccotti-Puig (Federico Piccotti, violí, i Marta Puig, piano), la soprano Irene Mas (acompanyada al piano per Marc Serra), el baríton Ferran Albrich (acompanyat al piano per Josep Surinyac) i el guitarrista Luis Alejandro García Pérez. Els joves músics procedeixen de diferents llocs de l’Estat espanyol: País Basc, País Valencià, Catalunya, Balears i Canàries, i també d’Itàlia.

Com és habitual, hi haurà diversitat de programes. Per a teclat, piano i clavicèmbal, es podran sentir obres d’Scarlatti, Granados, Falla, Brotons, Prokófiev, Gubaidulina, Kapustin, Schubert, Couperin, Bach, Cabezón, Magrané i Rameau, mentre que per a violí i piano s’interpretaran obres de Cassadó i Poulenc, i per a guitarra, de Giuliani, Llobet, Tansman i Turina. El repertori per a cant inclourà obres de Schubert, Toldrà, Beethoven, Ravel i Poulenc. Finalment, l’organista Joan Seguí, guanyador de l’edició del 2018, protagonitzarà el concert de cloenda del cicle amb un programa que inclourà obres de Bach, Ligeti, Schumann i Messiaen. Tots els concerts tenen un preu únic de 12 euros.

Sobre El Primer Palau
A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros, i està previst atorgar un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. Uns premis que són designats pel jurat, format en aquesta ocasió pel director d’orquestra i compositor Salvador Brotons, el pianista Daniel Blanch, la soprano Elena Copons, Raimon Colomer, responsable de programació de Catalunya Música, i la pianista Katia Michel, com a representant de Juventudes Musicales de España. A aquests guardons, s’hi afegeix el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical, amb un jurat format pels crítics musicals Javier Pérez Senz, Josep Barcons, Albert Torrens, Jorge de Persia i Toni Colomer. 

Addicionalment, per afavorir la projecció internacional dels guardonats, Catalunya Música atorgarà per sisè any consecutiu un premi a un dels guanyadors, que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori escollit pel mateix guanyador i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió. I serà el quart any que es concedirà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya, al millor intèrpret d’obra d’autor català, consistent en la participació al cicle Xarxa de Músiques. També, i com a novetat d’aquesta edició, s’hi afegeix el nou Premi Juventudes Musicales de España, que s’atorgarà a un dels premiats dels premis oficials, consistent en la inclusió dins la Red de Músicas de JME per diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2020-21.

El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat. Alhora el cicle esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets. Artistes amb trajectòries professionals tan reconegudes com Javier Perianes, Enrique Bagaría, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Cuarteto Quiroga, Pau Codina o José Menor van debutar al Palau gràcies a aquest cicle i actualment són convidats habituals de la programació pròpia de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

La propera convocatòria d’El Primer Palau 2020, corresponent a la vint-i-cinquena edició, també estarà oberta a joves músics ciutadans o residents d’estats membres de la Comunitat Europea.

Comença la 24a edició del cicle El Primer Palau, que donarà l’oportunitat a 9 joves músics de debutar al Palau de la Música Catalana