Roda de premsa "Let the peoples sing"

Catalunya Música, TV3 i el Palau de la Música Catalana han presentat avui el Let The Peoples Sing 2019, el concurs bianual de cors de la Unió Europea de Radiodifusió (UER), que se celebrarà per primera vegada a la història a l’estat espanyol, els dies 12 i 13 d’octubre. 

TV3 i Catalunya Música transmetran en directe les dues gales del concurs, que comptarà amb la participació del Cor de Noies de l’Orfeó Català, i en serviran el senyal internacional de televisió i ràdio.

Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, i Rita Marzoa, consellera de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), han donat la benvinguda a l’acte de presentació de Let The Peoples Sing, la final del concurs de veus corals que tindrà lloc a Barcelona els dies 12 i 13 d’octubre.

Montserrat Carulla ha manifestat l’“honor i l’orgull” d’acollir un “gran esdeveniment internacional” i que la candidatura que presenta Catalunya Música al concurs sigui el Cor de Noies de l’Orfeó Català.

La consellera de la CCMA, Rita Marzoa, ha recordat el naixement de la idea de la candidatura de Barcelona durant l’edició del 2017 a Hèlsinki: “Vam decidir, juntament amb el conseller de Cultura Lluís Puig, que Barcelona podria ser una seu immillorable i que la CCMA podria entomar aquest repte majúscul amb els millors equips professionals”. Marzoa ha qualificat l’esdeveniment de “gran oportunitat per a la internacionalització de la nostra cultura i del patrimoni català”.

Catalunya Música, el Palau de la Música Catalana i la ciutat de Barcelona

Virginie Robineau, projecte manager de Let de Peoples Sing, ha qualificat, a través d’un vídeo gravat per a l’ocasió, de “lògica i òbvia” l’elecció de Barcelona per fer l’edició del Let The Peoples Sing 2019 i n’ha exposat els tres principals motius: “Catalunya Ràdio ha fet una feina fantàstica, els antecedents musicals i històrics de Catalunya i de la ciutat són tan sorprenents que és una oportunitat per a nosaltres i el lloc, un tresor arquitectònic que va ser creat per a cors, què més necessitem?”

Joan Oller, director del Palau de la Música, ha agraït la implicació de TV3 i Catalunya Música en “un acte de cant coral, l’expressió musical que ens va veure néixer” i ha posat l’accent en el “caràcter de festival i de gaudir de la música” que té l’esdeveniment, que “farà del Palau, aquest cap de setmana, encara més la casa dels cants”.

Àlex Robles, director del concurs Let The Peoples Sing 2019, n’ha destacat l’“esperit participatiu, que és una de les característiques del cant coral, un cant en conjunt que pren molta força”. Robles ha fet un repàs per la història del concurs, des dels seus inicis, l’any 1961, sota l’auspici de la BBC, amb un format de gravacions, molt radiofònic, fins a l’entrada de la UER i l’edició del 2017, a Hèlsinki, quan el Let The Peoples Sing va adquirir “un format multimèdia de ràdio i televisió i amb la presència dels concursants”.

Buia Reixach i Feixes, la directora del Cor de Noies de l’Orfeó Català, ha qualificat la seva candidatura per part de Catalunya Música de “gran repte” i ha explicat que estan vivint aquesta experiència com “un autèntic regal i un reconeixement a la feina que estem fent, un treball en equip, creient molt en el que farem i en per què ho fem”.  

Una audiència potencial de vint milions d’oients i espectadors

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha destacat que “Catalunya Música és l’instrument més potent que tenim tant per difondre internacionalment el nostre patrimoni cultural com per accedir també a concerts de primer ordre internacional”. Gordillo ha dit que Lets The Peoples Sing posa la “cirereta” a un inici d’una “nova temporada de Catalunya Música, que hem començat amb vocació d’obertura a nous gèneres i amb noves formes de comunicar-los, per popularitzar-los encara més”.

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha explicat que Televisió de Catalunya prepara “un gran programa fet per un gran equip, el mateix que va fer el concurs “Oh Happy Day”, amb doble emissió, amb senyal internacional presentat per Sara Loscos i Raquel Sans en anglès i Xavier Chavarria en català”.

Pilar Cugat, coordinadora de Catalunya Ràdio, ha detallat la difusió que farà l’emissora de la gala de dissabte i de la final de diumenge, i ha quantificat la repercussió de l’emissió i les transmissions internacionals del concurs a la televisió i a la ràdio: “És una gran oportunitat de traspassar fronteres, amb una audiència potencial estimada de vint milions d’oients i espectadors.” “Aquest cap de setmana tenim un esdeveniment espectacular que es convertirà en un referent del cant coral a Europa”, ha afegit.

Xavier Chavarria, que transmetrà la gala de dissabte en companyia d’Albert Torrens, i serà la veu en off de la gran final de diumenge per als espectadors de TV3, ha dit que la seva feina serà “fer dinàmica la gala” per als oients i espectadors, i ha garantit que “tot Europa ens veurà en el nostre màxim esplendor” i que “les transmissions seran una meravella i serviran per mostrar una feina i una manera de treballar per la música d’aquest país”. Els presentadors de la final de diumenge a Catalunya Música seran Joan Vives i Ester Pinart.

Marc Mateu, director de la transmissió televisiva “Let The Peoples Sing”, ha explicat l’excepcionalitat d’una realització tota feta i pensada en anglès, amb la gran feina i el gran domini de l’idioma de les presentadors Sara Loscos i Raquel Sans, i ha avançat que el programa “mostrarà a l’audiència que som a Catalunya i a Barcelona”, amb el vídeo d’obertura “Barcelona medley” del cor In Crescendo, guanyador del concurs “Oh Happy Day” del 2014, i els vídeos d’acompanyament de les corals participants.    

Sara Loscos i Raquel Sans, que es van conèixer durant les seves respectives estades professionals als Estats Units, han agraït la “confiança” que els han fet i han qualificat l’esdeveniment televisiu de “gran responsabilitat i gran repte professional”.

Himne “èpic” i vitalista del compositor Marc Timón

El compositor català resident a Los Àngeles Marc Timón és l’autor del nou himne del concurs. Timón ha explicat, en un vídeo enviat des de Califòrnia, els aspectes principals de la seva composició, que girà al voltant de les paraules “Let The Peoples Sing” en anglès, francès i català i per a la qual s’ha inspirat en les músiques del seu admirat compositor John Williams: “És una peça amb una arrencada èpica molt potent, pel nombre de cantaires, pel lloc on es fa i pel motiu, que després passa a una part melòdica més llarga, més romàntica, amb harmonies més convencionals i més fàcils de cantar.” “És un cant a la vida i a la joia de viure”, ha clos el compositor, que serà present al Palau de la Música en el moment de la seva estrena, el diumenge 13.

Antoni Herrera, subdirector general de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, ha avançat que la partitura de l’himne de Marc Timon “formarà part d’un recull de peces tradicionals i de compositors diversos de la història del cant coral català, del qual es farà una edició de 2.500 exemplars que serà lliurat a tots els cors participants” i al qual també es podrà accedir en versió digital.

Enllaç al dossier de premsa: https://statics.ccma.cat/multimedia/pdf/2/6/1570610471062.pdf

Catalunya Música i TV3 converteixen el concurs de cors Let The Peoples Sing 2019 en un gran esdeveniment internacional