imatge Barcelona Obertura 2022

El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona presenten una nova edició del festival organitzat per les principals institucions musicals barcelonines i Barcelona Global amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives i de ICUB.

Els tres equipaments organitzadors acolliran concerts protagonitzats per artistes com Alondra de la Parra, Carolyn Sampson, The Tallis Scholars, Denis Kozhukhin, Janine Jansen, Alexei Volodin, Les Siècles, François-Xavier Roth, Ian Bostridge, Teodor Currentzis, entre altres.

El Barcelona Obertura Spring Festival, programat conjuntament pel Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona, amb la col·laboració d’Ibercamera, el Conservatori del Liceu i la Franz Schubert Filharmonia, celebra aquest any la seva tercera edició entre el 6 i el 30 de març. El festival segueix treballant amb els objectius fundacionals de posicionar Barcelona com a ciutat de cultura i música. Es tracta d’una iniciativa gestada per les citades institucions conjuntament amb Barcelona Global i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives i de l’ICUB, amb recursos procedents de l’impost turístic.

Barcelona Obertura Spring Festival

En l’any del seu 175è aniversari, el Liceu proposa l’òpera Pelléas et Mélisande de Claude Debussy, basada en l’obra de Maurice Maeterlinck. Del 28 de febrer al 18 de març, s’instal·la a l’escenari del Gran Teatre l’onírica producció de l’artista resident Àlex Ollé amb una proposta inquietant, plena d’enigmes, simbolismes i una atmosfera fantàstica. La batuta de Josep Pons serà l’encarregada de dirigir l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu, en un desplegament de talent i força que compta amb un repartiment de luxe encapçalat per Stanislas de Barbeyrac (Pelléas), Julie Fuchs (Mélisande) i Simon Keenlyside (Golaud). Pelléas et Mélisande és una invitació a entrar en un món de claus que destil·len una forta càrrega poètica, on l’escenografia d’Alfons Flores basteix ponts amb l’estètica de cineastes com David Lynch. L’aigua és un element central en la producció d’Ollé, que també compta amb Susana Gómez com a col·laboradora en la direcció d’escena. En aquest sentit, l’escenari inclou una bassa, de poca profunditat, que conté una forta càrrega simbòlica en la interacció amb els personatges.

El Palau de la Música Catalana ha programat vuit propostes artístiques en el marc del Festival. La primera serà el debut d’Alondra De La Parra a la sala modernista amb la Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen i la violinista María Dueñas, per oferir obres de Sibelius, Ginastera i Dvorák. Carolyn Sampson encapçala un estol de solistes que, juntament amb el conjunt Forma Antiqva, protagonitzaran l’ópera Giulio Cesare in Egitto de Händel. Vox Luminis, debutarà dins del projecte de Henry Purcell, interpretant les òperes King Arthur i The fairy queen. El 12 de març The Tallis Scholars visiten el Palau amb motiu de la celebració del 500 aniversari de la mort del compositor renaixentista Josquin Des Prés. El baríton Johannes Kammler i Akemi Murakami al piano protagonitzaran el 23 de març una tarda de lied amb el cicle de cançons Dichterliebe de Schumann, juntament amb obres de Ravel i Liszt. El 24 de març Les Siècles i el director François-Xavier Roth tornen a Barcelona per retre homenatge a l’obra de Stravinsky, compositor de qui el 2021 es va commemorar el cinquantenari de la seva mort. Per últim, el 28 de març la jove pianista Alexandra Dovgan, deixeble de Grigory Sokolov, protagonitzarà un concert per a piano sol en l’emblemàtic edifici modernista.

La proposta artística de L’Auditori de Barcelona per al festival consta de quatre programes, tres interpretats per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i un quart programa de música de cambra. En el marc del Festival Rakhmàninov de L’Auditori, el cap de setmana del 11 i 13 de març, Kazushi Ono dirigeix l’OBC amb el pianista Denis Zozhukhin, per interpretar els Concerts per a piano núm. 1 i 2, a més d’obres de Prokofiev i Shostakovitx. La violinista Janine Jansen juntament amb Denis Kozhukhin presenten un programa de música de cambra format per sonates de Schubert, Brahms i Beethoven.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya interpreta juntament amb José Mor, violoncel, el poema simfònic basat en les desventures del Quixot. L’orquestra interpretarà també l’obra Visions de Takemitsu i tindrà lloc l’estrena mundial de l’obra de Jordi Cervelló L’harmonia de les formes.

Completa la proposta de concerts el director Francesc Prat i el tenor Ian Bostridge, que es posaran al capdavant de l’OBC per interpretar la cantata La Pesta de Gerhard i Les Illuminations de Britten, acompanyats també per l’Ensemble O Vos Omnes de L’Auditori, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Madrigal.

El festival, acollirà també una altra destacada cita simfònica de la mà d’Ibercamera i L’Auditori de Barcelona: Teodor Currentzis dirigirà la Orquestra Simfònica SWR de Stuttgart amb un programa integrat per la Simfonia núm. 1 de Brahms i el Concert per a viola de Nikodijevic a L’Auditori de Barcelona.

La Franz Schubert Filharmonia, dirigida per Tomàs Grau i amb el pianista Alexei Volodin com a solista, interpretarà el Concert per a piano i orquestra no. 2 de Brahms i la Simfonia núm. 5 de Txaikovsky. Per la seva banda, l’Orquestra Simfònica de Ràdio Viena sota la direcció de Marin Alsop, en un concert organitzat per BCN Clàssics, oferirà obres d’Eisendle, Schumann i Dvórak. Ambdòs concerts se celebraran al Palau de la Música Catalana.

Obertura City+

En paral·lel i per seguir amb la tasca d’apropar la música a tots els barcelonins i barcelonines, torna a tenir lloc l’Obertura City+, que compta de nou amb el suport especial de l’Ajuntament de Barcelona i que es configura com un circuit de 29 concerts gratuïts distribuïts pels deu districtes de la ciutat que giraran al voltant de tres eixos temàtics: Dones Compositores, reivindicant-les i donant veu al seu treball compositiu i musical; Fusió Europa i Oda a la Contemporaneïtat, on es posa en valor la música clàssica dels segles XX i XXI. Els concerts se celebraran a 22 espais diferents, entre els quals s’incorporen tres biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona i el Museu de la Música.

Vera Martínez, Elena Rey, Noelia Rodiles, el Trio da Vinci, Mariona Camats i Cristina Cordero són alguns dels artistes més destacats. La programació també compta amb conjunts sortits dels cossos estables del Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori de Barcelona a més d’estudiants del Conservatori del Liceu i l’ESMUC. Es tracta de 29 concerts amb més d’un centenar de músics implicats en 21 espais diferents. Alguns d’aquests espais repeteixen respecte altres edicions, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Casa Batlló, Fundació Miró, la Presó Model, l’Auditori de Sant Martí i els centres cívics Pere Pruna, La Sagrera i Fort Pienc.

El festival compta amb la implicació de més de 40 entitats i ve precedit per l’èxit de les dues anteriors edicions, celebrades en 2019 i 2021. L’edició d’enguany comptarà amb més de quaranta propostes artístiques. Les entrades per als concerts del festival es podran adquirir des del web www.barcelonaobertura.com

Podeu veure en el següent enllaç el vídeo promocional del Festival: https://youtu.be/wA5UqRSaDEA

Barcelona Obertura Spring Festival celebra la seva tercera edició amb l’objectiu de convertir Barcelona en capital de la clàssica i lírica