Poster Kozena + Uchida

Al cicle Palau Grans Veus, la mezzosoprano i la pianista oferiran un programa romàntic de lied

El proper dijous, 17 de gener (20 h, Sala de Concerts), torna al Palau de la Música Catalana la mezzosoprano txeca Magdalena Kožená, acompanyada per la pianista Mitsuko Uchida. La cantant, que va debutar al Palau l’any 2016 amb un recital al costat de La Cetra Barokorchester, presentarà un recital de lied romàntic i tardoromàntic.

El tàndem internacional fa anys que actua junt i començarà el recital amb Gedichte der Königin Maria Stuart, op. 135 de Robert Schumann, les cartes a la reina Elisabet. Les seguiran una selecció de Mörike Lieder d’Hugo Wolf, dels quals la soprano destaca: “Els he treballat molt tècnicament i personalment, perquè els textos són molt filosòfics i cal entendre bé què volen dir per poder-ho comunicar”. La segona part començarà amb Liebeslieder d’Antonín Dvořák. La mezzosoprano cantarà l’obra del compositor en la seva llengua materna, el txec, ja que assegura que se sent ambaixadora d’aquesta música. Les cançons de cabaret Brettl-Lieder d’Arnold Schönberg tancaran el recital.

Magdalena Kožená, nascuda a Brno,va ser nomenada Artista de l’Any per «Gramophone» el 2004 i des d’aleshores ha guanyat nombrosos guardons, que inclouen el Premi Echo, el Record Academy Prize a Tòquio i el Diapason d’Or. L’any 2017 va iniciar una relació a llarg termini amb la discogràfica holandesa de música clàssica Pentatone.

Ha treballat amb alguns dels directors més importants del món, com Abbado, Boulez, Dudamel, Gardiner, Haitink, Harnoncourt, Jansons, Mackerras i Norrington. La seva llista de companys cèlebres en recital inclou els pianistes Barenboim, Bronfman, Martineau, Schiff i Uchida, amb qui ha actuat a les sales i als festivals de més prestigi d’Europa.

Les seves actuacions destacades més recents inclouen una gira d’heroïnes barroques amb Emmanuelle Haim i el Concert d’Astrée. Aquesta temporada s’ha unit al conjunt barroc Collegium 1704 per fer una gira per la República Txeca. El desembre del 2018 va aparèixer com a Phèdre a l’Hippolyte et Aricie de Rameau a la Deutsche Staatsoper, sota la batuta de Sir S. Rattle. Va ser nomenada Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres pel govern francès l’any 2003, per la seva aportació a la música francesa.

Mitsuko Uchida, nascuda al Japó però instal·lada de fa dècades a Europa, és una llegendària pianista reconeguda per les interpretacions de Mozart, Schubert, Schumann i Beethoven que també ha il·luminat la música de Berg, Schönberg, Webern i Boulez per a una nova generació d’oients. Ha tocat a les sales més reconegudes del món i enregistra exclusivament per a Decca. Compromesa amb el desenvolupament dels músics joves, és patrona de la Fundació Borletti-Buitoni Trust i directora del Marlboro Music Festival. El 2009 va ser nomenada Dama Comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic, el 2012 va ser guardonada amb la Medalla d’Or de la Royal Philharmonic Society i el 2014 va esdevenir doctora honoris causa per la Universitat de Cambridge. El 2015 va rebre el premi Praemium Imperiale de l’Associació d’Art del Japó i, com a convidada d’honor a la Mozartwoche de Salzburg, va rebre’n la Golden Mozart Medal.

El dia abans del concert, el dimecres 16, a les 19 h, al Petit Palau, tindrà lloc la conferència per parlar del concert a càrrec del periodista, assagista i musicòleg Luis Gago.

Arriba al Palau el tàndem internacional Magdalena Kožená & Mitsuko Uchida