El dijous 16 de juny (20.30 h) el prestigiós director William Christie, al capdavant de la seva formació de cantants i instrumentistes, Les Arts Florissants, oferirà al Palau de la Música Catalana la seva vibrant versió de la Missa en Si menor de J. S. Bach. Es tracta d’una de les obres més estimades de la història de la música, que Christie ha decidit afrontar per primera vegada aquest 2016, a l’edat de 71 anys. El director d’origen americà i francès d’adopció va oferir la Missa el mes de març passat amb gran entusiasme per part del públic i de la crítica a la Setmana de Música Religiosa de Conca, a la Philharmonie de París i a Versalles.

“La Missa en Si menor és una de les grans obres escrites al món occidental i probablement un dels més grans símbols culturals de la nostra societat. Interpretar aquesta obra suposa un gran repte, perquè és una peça que requereix enormes aptituds del cor, de l’orquestra i dels solistes. Em fa molt feliç poder fer-la a Barcelona i el 19 de juny a la Thomaskirche, l’església de Bach a Leipzig”, segons que explica Christie, fundador l’any 1979 de Les Arts Florissants i un dels pares del moviment historicista.

En la producció del Palau, hi intervindran el contratenor Tim Mead, que torna a Barcelona després de l’èxit en l’òpera Written on the skin de George Benjamin al Liceu, que actuarà al costat de la soprano Katherine Watson, el tenor Reinoud Van Mechelen i el baix André Morsch.

La Missa en Si menor, també coneguda com “la gran missa catòlica”, és en música l’equivalent a una catedral gòtica en arquitectura, ja que depassa de llarg les dimensions d’una missa destinada al culte litúrgic (només el “Kyrie” i el “Gloria” tenen una durada aproximada d’una hora). Es dóna la paradoxa que Bach, de confessió luterana, va compondre aquesta obra de la litúrgia catòlica.

Aquesta interpretació corresponent al cicle Palau 100 Bach s’emmarca dins el projecte de llarg recorregut promogut pel Palau i que consisteix a convidar William Christie en tres temporades consecutives per oferir tres grans oratoris: la Missa en Si menor de Bach el proper 16 de juny, El Messies de Händel (15/12/2016, temporada 2016-17) i La Creació de Haydn (temporada 2017-18). 

William Christie dirigeix la seva versió de la Missa en Si menor de Bach al Palau de la Música Catalana