El proper dilluns, 14 de maig (Sala de Concerts, 20.30 h), William Christie presentarà La Creació de Haydn, un dels grans oratoris de la història de la música, al capdavant de Les Arts Florissants i dels cantants Sandrine Piau, Hugo Hymas i Alex Rosen. Amb aquest concert, corresponent al cicle Palau 100, el director nord-americà nacionalitzat francès, pare del moviment historicista en la interpretació musical, tanca el seu projecte de llarg recorregut al Palau de la Música Catalana. Un trajecte que ha inclòs durant les últimes temporades dues de les obres més conegudes de la música religiosa, com són la Missa en Si menor de J. S. Bach i El Messies de Händel, i que es clou ara amb una obra de grans dimensions, fonamental en el cant religiós clàssic.

Primer oratori compost pel compositor austríac, La Creació de Joseph Haydn celebra la creació divina del món a partir del llibre del Gènesi i de diversos salms de l’Antic Testament, però també del poema èpic El paradís perdut de John Milton. Haydn va trobar l’impuls per escriure aquesta forma musical després d’escoltar diversos oratoris de Händel i va compondre una obra monumental que avui dia molts consideren la gran obra mestra del compositor. La Creació revela el domini de l’escriptura vocal de Haydn, que defineix la seva obra com a pont entre els oratoris de Händel i l’arribada de l’oratori romàntic el segle següent.

Director artístic de Les Arts Florissants des de fa quatre dècades, William Christie va fundar el 1979 aquesta formació especialitzada en la interpretació de la música barroca amb instruments d’aquella època. Christie ha modificat la interpretació convencional de moltes obres del Barroc i el Classicisme, especialment de l’escola francesa. La seva aclamada formació, integrada per cantants i instrumentistes, ha estat pionera a oferir un repertori arraconat, però avui dia àmpliament admirat, no solament del Gran Segle francès, sinó també de la música europea dels segles XVII i XVIII. El novembre del 2008 William Christie va ser acollit per l’Académie des Beaux Arts de França i aquest 2018 ha estat nomenat ambaixador mundial de la cultura francesa per Le Bureu Export.

Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Jaume Radigales.

William Christie clou el seu projecte de llarg recorregut al Palau de la Música Catalana amb La Creació de Haydn