Hi participaran diverses personalitats musicals que van rebre el mestratge del P. Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat

El diumenge 19 de novembre (17 h), el Palau de la Música Catalana acollirà un concert coral d’homenatge al pare Ireneu Segarra amb motiu del centenari del seu naixement. Amb aquest concert, promogut per la Unió d’Antics Escolans de Montserrat en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, el Palau de la Música se suma al reconeixement de qui va ser director de l’Escolania de Montserrat durant 45 anys, tot un referent de la pedagogia musical i mestre d’un gran nombre de músics catalans reconeguts a nivell nacional i internacional.

Al concert, hi participaran alguns músics que van rebre el mestratge del P. Ireneu Segarra a l’Escolania de Montserrat, com són Llorenç Castelló, Jordi Casals, Lluís Vilamajó, Eduard Vila, Francesc Prat, Manel Valdivieso, Salvador Mas, Lluís Vila, Alfred Cañamero, Daniel Mestre i Josep Pons, que hi intervindran com a directors. També hi intervindran l’Escolania de Montserrat, diverses corals infantils de Catalunya i les illes Balears, el Cor i Orquestra d’Antics Escolans de Montserrat i el conjunt instrumental La Caravaggia; així com els pianistes Joan Rubinat, Jordi Armengol i Miquel Villalba; els organistes Joan Casals, Vicenç Prunés, Joan Seguí i Arnau Farré, i els solistes vocals Elena Copons, Ulrike Haller, Cristina Segura, Roger Padullés i Xavier Mendoza.

El programa de concert mostrarà les diverses facetes del P. Ireneu Segarra: com a monjo, compositor i director. A més d’algunes de les seves composicions també es podran escoltar obres del P. Àngel Rodamilans, Pau Casals, Tomás Luis de Victoria, P. Joan Cererols, P. Antoni Soler, J. S. Bach, P. Anselm Ferrer, Franz Schubert, Adrià Barbosa i Bernat Vivancos.

El P. Ireneu Segarra (Ivars d’Urgell, 30 de setembre de 1917-Montserrat, 19 de novembre de 2005) va dirigir l’Escolania de Montserrat durant més de quatre dècades, va deixar un llegat immens i va donar a aquesta institució el gran prestigi internacional de què gaudeix gràcies a una gran quantitat d’enregistraments i de gires arreu del món. Músic compromès amb la recuperació del ric patrimoni musical montserratí i català, i amb els nous llenguatges contemporanis, també va exercir la pedagogia no només a l’Escolania sinó en moltes altres escoles de música del país que s’han beneficiat del seu mètode docent i de les seves cançons per a infants.

Per la seva banda, la Unió d’Antics Escolans de Montserrat es va fundar el dia 15 d’abril de 1913 amb la finalitat de mantenir el contacte entre antics alumnes de l’Escolania i també amb el monestir de Montserrat. Periòdicament s’organitzen a Montserrat trobades anuals d’exalumnes i un aplec general obert a tothom.

El concert corresponent al Cicle Coral Orfeó Català, que coincideix amb mateix dia del decés del P. Ireneu Segarra ara fa dotze anys, s’emetrà a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local al vespre, en acabar el concert. També serà enregistrat per Catalunya Música.

Un concert coral al Palau de la Música Catalana homenatjarà el pare Ireneu Segarra en el centenari del seu naixement