MEZQUIDA, Marco i DE LA RUBIA, Juan (c)Antoni Bofill

Bach & forward és finalista dels Premis Alícia 2022 a la interdisciplina

El proper dimarts, 14 de juny, a les 22 h, torna Bach & forward al Palau de la Música Catalana, una producció pròpia del Palau, que es repeteix després de l’èxit de públic i de crítica de l’any passat, en què dos grans especialistes en improvisació als teclats, Juan de la Rubia i Marco Mezquida, improvisaran al voltant de l’obra de Johann Sebastian Bach. De la Rubia i Mezquida s’aniran donant la rèplica i reptant mútuament al piano, a l’orgue i teclats, en una sessió única. Una producció que comptarà amb l’afegit de les projeccions d’Alba G. Corral, artista convidada de la temporada del Palau, que projectarà en directe sobre els elements de l’escenari –les columnes, el terra, l’orgue– estructures visuals inspirades en les textures, les formes i els colors de l’edifici. Aquest espectacle és un dels finalistes dels Premis Alícia 2022 a la interdisciplina, que anualment atorga l’Acadèmia Catalana de la Música. La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el proper 21 de juny coincidint amb el Dia Internacional de la Música, amb un acte a L’Auditori de Barcelona.

De la Rubia i Mezquida, experts en la improvisació –el primer és professor a l’ESMUC d’aquesta disciplina vinculada al món de l’orgue i Mezquida és un reconegut intèrpret de l’escena del jazz–, posaran en comú les seves idees i el seu art amb dos pianos i orgue, i ho faran al voltant d’obra de Bach, compositor molt vinculat a la història del Palau i de l’Orfeó  i també un “gran improvisador”, ja que moltes de les seves obres per a teclat van sorgir de les troballes improvisant al teclat.

Els músics disseccionaran preludis d’El clave ben temperat, motius de les Variacions Goldberg i fragments de concerts, corals, fantasies i àries del Kantor de Leipzig. A través d’ells, aquestes obres prendran nova vida i noves formes en un procés continu d’imaginació i creació. A més, els artistes ens obsequiaran amb dues composicions concebudes expressament per a l’ocasió, una Fuga a cinc veus escrita per De la Rubia i una Passacaglia de Mezquida. Serà una sessió única en què les imatges d’Alba G. Corral dialogaran amb la música dins del mateix procés d’escolta i intercanvi d’idees establerts pels músics, per reforçar allò que explica la música, per bé que en altres ocasions seran els músics qui es deixaran guiar per les imatges.

(fotografia de l’espectacle © Antoni Bofill)

Torna al Palau 'Bach & forward', l’espectacle en què Juan de la Rubia i Marco Mezquida improvisen sobre l’obra de Bach amb projeccions d’Alba G. Corral