Aquest diumenge, 28 de gener (21 h), l’organista Thomas Ospital oferirà l’últim concert del cicle Orgue al Palau d’aquesta temporada; el recital se centrarà en una època de grans canvis produïts durant el segle XIX al repertori organístic. El jove organista es presenta per primera vegada al Palau amb un programa que va del Preludi i fuga de Mendelssohn a l’Orpheus o laFantasia i fuga sobre el coral “Ad nos ad salutarem undam” de Liszt, una de les obres més exigents per a orgue que és gairebé un estudi simfònic. Thomas Ospital interpretarà també Quatre esbossos per a pedaler de Robert Schumann, obra composta per a l’instrument ja desaparegut piano-pédalier i considerada amb el pas del temps com a part del gran repertori per a orgue.

El públic del Palau tindrà una nova oportunitat de poder gaudir de l’orgue Walcker de la Sala de Concerts, construït entre els anys 1906 i 1908 i restaurat el 2003 per Gerhard Grenzing. Cal recordar que l’any 2016 la Ràdio Nacional Francesa va convidar Ospital com el primer organista en residència –càrrec que continua ocupant avui dia– del nou instrument del seu auditori, construït precisament pel taller Grenzing.

Nascut el 1990 al País Basc francès, la joventut de Thomas Ospital no li ha impedit guanyar nombrosos premis en concursos internacionals, com els de Saragossa (primer premi, 2009), Chartres (Premi Duruflé i premi del públic, 2012) i Tolosa de Llenguadoc (segon premi, 2013). El maig del 2014 obtingué el Gran Premi Jean-Louis Florentz i el premi del públic del Concurs d’Angers, sota els auspicis de l’Académie des Beaux-Arts, i el novembre del mateix any obtingué el segon premi, el premi del públic i el Premi Jean-Louis Florentz del Concurs Internacional de Chartres. Un reconeixement internacional que li ha aportat també residències tan importants com la de la catedral Saint Louis King of France de Nova Orleans, als Estats Units, el 2012, o del Festival de Música Sacra de Rocamadour (França) el 2015. Actualment Ospital és l'organista titular de l'orgue més gran de França, a l’església Saint-Eustache de París.

Thomas Ospital tanca la temporada del cicle Orgue al Palau amb grans obres de la literatura per a orgue