El concert és l’única parada a l’Estat espanyol de la gira internacional “Monteverdi 450” de Gardiner

El proper dimecres, 3 de maig (Sala de Concerts, 20.30 h), Sir John Eliot Gardiner dirigirà al Palau de la Música Catalana Il ritorno d’Ulissse in patria de Claudio Monteverdi, basada en els últims moments de l’Odissea d’Homer. Una versió que suposa la primera audició completa de l’òpera a Barcelona i que de ben segur esdevindrà una vetllada històrica. El director anglès, un dels millors traductors del so de l’Oracolo della Musica, es posarà en aquesta ocasió al capdavant de les seves formacions, el Monteverdi Choir i els English Baroque Soloists, en un concert escenificat. La cita, corresponent al cicle Palau 100, forma part de la gira internacional “Monteverdi 450” que Gardiner i les seves formacions realitzen per diversos països per commemorar el 450è aniversari del naixement de Monteverdi. El concert serà l’única parada a l’Estat espanyol d’una gira que també inclou els títols L’Orfeo i L’incoronazione di Poppea.

La producció d’Il ritorno d’Ulisse in patria, amb codirecció d’Elsa Rooke, disseny de llums de Rick Fisher i vestuari de Patricia Hofstede, s’ha pogut veure aquest mes d’abril a Ais de Provença i a Bristol. Després de Barcelona, s’oferirà a Venècia (juny), al Festival de Salzburg (juliol), als festivals d’Edimburg i Lucerna (agost), al Musikfest de Berlín, i a Breslau i París (setembre), i finalment a Chicago i Nova York (octubre). Escrita pel Carnaval de Venècia del 1640, l’òpera narra amb intensitat dramàtica la història homèrica d’uns déus entrellaçats per l’amor, l’amistat, l’enveja, l’odi i la fragilitat humana, amb un final moralitzant. Aquesta òpera esdevé un graó més en el camí cap a l’arribada i futura consolidació del bel canto, amb la tècnica de l’anomenat arioso, predecessor de l’ària, que apareix en situacions dramàtiques més lleugeres fent ús de virtuosisme vocal i contrastant amb els recitatius.

En aquest concert de Palau 100, els personatges de l’òpera seran interpretats per setze solistes, encapçalats per Furio Zanasi (Ulisse), Lucile Richardot (Penelope), Krystian Adam (Telemaco) i Hana Blažíková (Minerva/Fortuna) en els rols principals.

Sir John Eliot Gardiner és considerat un dels músics més innovadors i dinàmics, trets que el situen al capdavant de la vida musical actual. Els seus treballs amb el Monteverdi Choir (MVC), els English Baroque Soloits (EBS) i l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique (ORR), formacions fundades per ell mateix, l’han consolidat com una figura clau en el renaixement de la música antiga i un pioner de les interpretacions amb criteris històrics. Convidat habitual d’orquestres emblemàtiques, i amb una extensa discografia, el director anglès ha rebut nombrosos premis internacionals i doctorats honorífics. El seu llibre sobre Bach, Music in the castle of heaven (Penguin, 2013) ha estat traduït a nombrosos idiomes. El 2014 va esdevenir primer president de l’Arxiu Bach de Leipzig.

El Monteverdi Choir, aclamat com un dels millors del món dels darrers cinquanta anys, sempre s’ha centrat a oferir una nova perspectiva en el seu repertori. Amb una combinació d’estil apassionat i interpretació pràctica amb criteris històrics, la seva singularitat com a conjunt rau en l’habilitat per comunicar la música a les audiències de tot el món. Per la seva banda, els English Baroque Soloists, d’extensa trajectòria, és considerada una de les orquestres d’instruments d’època més importants del món, amb un so càlid i una interpretació incisiva. Amb una extensa trajectòria artística, el seu repertori abraça de Monteverdi a Mozart i Haydn, tant en música de cambra, simfònica o bé representacions d’òpera.

Una hora i mitja abans del concert, a les 19 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Joan Vives, amb el títol de “Venècia. La maduresa”. Aquesta xerrada també forma part del cicle de conferències dedicades a Claudio Monteverdi.

Sir John Eliot Gardiner dirigeix Il ritorno d’Ulisse in patria de Monteverdi al Palau de la Música Catalana