Sir András Schiff

El pianista oferirà les Variacions Goldberg, obra de la qual és intèrpret de referència

El proper dijous, 4 d’octubre, el pianista hongarès Sir András Schiff, un dels referents mundials del teclat, oferirà al Palau de la Música Catalana (Sala de Concerts, 20 h) un recital de piano amb un programa íntegrament dedicat a Johann Sebastian Bach. Un passeig per l’obra del Kantor de Leipzig que inclourà el brillant Concert italià, l’Obertura francesa –la suite de danses per a teclat més dilatada que va compondre–i les cèlebres Variacions Goldberg, una partitura mítica de vàlua extraordinària.

Amb aquest concert, corresponent al cicle Palau Bach, Schiff tornarà a mostrar el seu estil, caracteritzat per donar a cada compositor el seu so, i cercarà novament el ventall de matisos que van des de l’elegància a la introspecció. De l’obra de Bach, amb especial dedicació a la integral per a piano, Schiff ofereix versions contingudes, fidels i emocionants. Pel que fa a les Variacions Goldberg, els seus enregistraments per a Decca (1986) i ECM (2003) són considerats de referència.

Recordem que el pianista va cloure fa dos anys el projecte de llarg recorregut dedicat a les tres darreres Sonates de Mozart, Beethoven, Haydn i Schubert, en tres temporades consecutives.

Sir András Schiff (Budapest, 1953) és un dels pianistes més aclamats del panorama musical mundial i ha col·laborat amb la majoria de les orquestres i els directors internacionals, com a director i solista. Va rebre l’International Classical Music Award 2012 per la gravació de Geistervariationen, amb obres de Robert Schumann (ECM), com a enregistrament instrumental de l’any. Schiff ha estat distingit amb nombrosos premis internacionals; el més recent, atorgat el juny del 2014, és el títol de Cavaller pels seus serveis a la música, tot figurant en la Llista d’Honor de l’Aniversari de la reina Elisabet II d’Anglaterra, guardó que el converteix en Sir András Schiff. El músic és el protagonista del llibre Musik kommt aus der Stille: Gespräche mit Martin Meyer, Essays (La música prové del silenci: converses amb Martin Meyer, assaigs), publicat el març del 2017 per les editorials Bärenreiter i Henschel, en què parla de música i d’aspectes i reflexions de caire més personal.

Una vegada acabat el recital, quinze minuts després tindrà lloc l’audició comentada pel periodista i crític musical Javier Pérez Senz de “Les Variacions Goldberg de Bach” (Sala d’Assaig de l’Orfeó Català, d’accés gratuït i amb aforament limitat). És la primera activitat de (Di)versions i (Per)versions de L’Hivernacle del Palau, una sèrie d’activitats que permetran contraposar diferents versions d’una mateixa partitura amb l’objectiu de gaudir i descobrir els matisos de les seves interpretacions.

Sir András Schiff torna al Palau de la Música Catalana amb un programa dedicat a J. S. Bach