És el tret de sortida d’un projecte de llarg recorregut que proposa tres recitals en tres anys

El pianista hongarès Sir András Schiff iniciarà el proper 5 de febrer al Palau de la Música Catalana (20.30 h) el primer dels tres concerts d’un projecte de llarg recorregut en què interpretarà les tres darreres sonates de Mozart, Beethoven, Haydn i Schubert en tres temporades consecutives. Aquestes darreres sonates, escrites en un període ben curt, del 1789 al 1828, ofereixen el misteri de les darreres obres d’un compositor.

La iniciativa, en coproducció amb la Philharmonie de Berlín i el Carnegie Hall de Nova York, entre d’altres, comença la setmana que ve amb la interpretació, al cicle Palau 100 Piano, de la Sonata núm. 17, KV 570 de Mozart, la Sonata núm. 31, op. 110 de Beethoven, la Sonata núm. 61, Hob. XVI:51 de Haydn i la Sonata en La major, D. 959 de Schubert. Schiff, que dóna a cada compositor el seu so, amb un  ventall de matisos que va de l’elegància a la introspecció, interpretarà les obres de memòria. I actuarà amb un gran piano C. Bechstein fabricat el 1921, que el pianista alemany Wilhelm Backhaus (1885-1969) ja va tocar en alguns enregistraments i també en molts concerts.

El projecte amb Schiff se suma a altres iniciatives encetades pel Palau amb l’objectiu de crear vincles amb determinats artistes, formacions o intèrprets. Enguany hi han començat nous projectes de llarg recorregut la Budapest Festival Orchestra i Mark Padmore, i es continuen d’altres ja iniciats, com les Sonates per a piano de Mozart amb Bezuidenhout, la integral de l’obra per a clavecí de Bach amb Benjamin Alard i la interpretació d’una selecció d’òperes de Mozart sota la direcció de René Jacobs.

András Schiff (Budapest, 1953) és un dels pianistes més aclamats del panorama musical mundial i ha treballat amb la majoria de les orquestres i els directors internacionals, actuant com a director i solista. Va rebre l’International Classical Music Award 2012, com a enregistrament instrumental de l’any, per la gravació de Geistervariationen, amb obres de Robert Schumann (ECM). Schiff ha estat distingit amb nombrosos premis internacionals; el més recent, atorgat el juny de 2014, és el títol de Cavaller pels seus serveis a la música, tot figurant en la Llista d’Honor de l’Aniversari de la Reina Isabel II d’Anglaterra, que el converteix en Sir András Schiff.

 

Detalls del projecte futur al Palau de la Música:

Temporada 2015-16

F. J. Haydn: Sonata núm. 60, Hob. XVI:50
L. van Beethoven: Sonata núm. 30, op. 109
W. A. Mozart: Sonata núm. 16, KV 545
F. Schubert: Sonata en Do menor, D. 958

 

Temporada 2016-17

F. J. Haydn: Sonata núm. 62, Hob. XVI:52
L. van Beethoven: Sonata núm. 32, op. 111
W. A. Mozart: Sonata núm. 18, KV 576
F. Schubert: Sonata Si bemoll major, D. 960

Sir András Schiff inicia al Palau de la Música un viatge musical amb les darreres sonates de Mozart, Beethoven, Haydn i Schubert