BUCHBINDER, Rudolf

El proper dimarts, 11 de maig, Palau 100 proposa una cita amb el pianista i director Rudolf Buchbinder, amb una carrera de més de seixanta anys, que dirigirà des del piano l’Orquestra Simfònica Camera Musicae. Una formació que debuta en aquest prestigiós cicle de concerts i que al costat d’aquest artista llegendari oferirà el Concert per a piano núm. 21, en Do major de Mozart i el Concert per a piano núm. 1, en Do major de Beethoven.

El Concert de Mozart és una de les pàgines més memorables de la literatura concertística mozartiana, com explica el crític musical i professor universitari Jaume Radigales al programa de mà. Mozart s’hi presenta “amb una càrrega autobiogràfica que prefigura en molts moments el que serà el romanticisme, és a dir l’exaltació del jo subjectiu. Aquest Concert deixa la porta oberta a la celebració de la vida amb tot l’entusiasme i la frescor d’un jove músic que amb vint-i-nou anys encara creia que des de Viena es podria menjar el món”, comenta el crític. 

Quant al Concert de Beethoven, l’obra es va estrenar a Praga l’any 1798 i és en realitat, segons les paraules de Radigales, el tercer dels Concerts del compositor. La peça és una “mena de viatge del classicisme al romanticisme” i “té un inici que no amaga l’empremta del llenguatge de Mozart”, però “ja al final del primer moviment, la cadenza és un veritable expositor de contrastos anímics, que en un Beethoven de vint-i-sis o vint-i-set anys ja comença a aflorar”, afirma Radigales. El crític explica que en el darrer moviment “Beethoven sembla anunciar que la broma aviat s’haurà acabat i que malgrat la primavera dels pobles posterior al terror de la Revolució Francesa i consolidats els valors de llibertat, igualtat i fraternitat, tot allò tindrà un final abrupte. Com la pròpia i desgraciada futura vida d’un Beethoven que poc abans d’iniciar la composició del Concert ja havia començat a tenir símptomes de la sordesa que més endavant el convertirà en el músic més desgraciat del seu temps.

Aquest concert substitueix el que havien d’oferir l’Orquestra Filharmònica de Hong Kong, dirigida per Jaap van Zweden, amb Buchbinder al piano. A causa de les restriccions de mobilitat internacional derivades de la pandèmia, la formació va haver de cancel·lar la seva gira internacional, incloent-hi l’actuació a Barcelona, però Buchbinder ha volgut mantenir la cita en aquesta ocasió amb l'OCM.

Rudolf Buchbinder dirigeix des del piano l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, amb Concerts de Mozart i Beethoven a Palau 100