Pinchas Zukermann

El pròxim dimarts, 21 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), Palau 100 convida l’Orquestra Nacional de Lió i el seu titular, Nikolaj Szeps-Znaider, a col·laborar amb el Palau de la Música Catalana arran de la recent incorporació de l’Auditorium de Lió a l’organització ECHO, de la qual el Palau en forma part. Un concert en què destaca la participació de l’emblemàtic violinista Pinchas Zukerman, que interpretarà el Concert per a violí, en Si menor, op. 61 d’Edward Elgar, un dels més difícils del repertori, amb què començarà el concert. El programa es completarà amb la Primera Simfonia de Johannes Brahms, tot un cim del repertori simfònic romàntic.

Compost per al violinista Fritz Kreisler, que el va estrenar a Londres el 1910, aquest Concert per a violí d’Elgar “sintetitza les millors qualitats d’un autor celebrat, però mal conegut, víctima del clixé d’autor grandiloqüent al servei de l’ostentació victoriana”, segons el què explica el periodista i crític musical Javier Pérez Senz al programa de mà del concert. L’obra acredita la mestria del compositor “en el joc de reminiscències, l’evocació d’atmosferes i l’ús de temes sàviament entrellaçats que impressionen per la noblesa lírica i el sentit dramàtic”. Tot i que l’obra segueix l’esquema clàssic de tres moviments, “Elgar sacseja aquests contorns clàssics amb moltes fluctuacions rapsòdiques de tempo. De fet, la música no està construïda sobre un petit nombre de temes separats, sinó sobre grups de diversos motius relacionats íntimament que creixen orgànicament l’un de l’altre, en juxtaposicions constantment canviants”, diu Pérez Senz.

Amb un extens i variat catàleg d’obres, Brahms va escriure la Simfonia núm. 1, en Do menor, op. 68 als quaranta-tres anys. Un “Brahms ja madur i sempre autocrític va seguir els passos de Ludwig van Beethoven” tot continuant la “tradició alemanya de Robert Schumann i Franz Schubert. Sense servituds, amb un peu fermament ancorat en la tradició, com prova l’adopció, bàsicament, de la forma sonata a l’hora de construir les seves simfonies, però adaptant-la a la seva manera a la recerca de més varietat d’accents”, escriu Pérez Senz.

Amb una carrera molt celebrada que abasta cinc dècades, Pinchas Zukerman és un dels músics més sol·licitats i versàtils d’avui dia: solista de violí i viola, director d’orquestra i músic de cambra. Reconegut com a virtuós, és admirat pel lirisme expressiu de les seves interpretacions, la bellesa singular del seu to i una musicalitat impecable, trets que es manifesten en el conjunt de la seva discografia que comprèn més d’un centenar d’àlbums, que li han valgut dos premis Grammy i fins a vint-i-una nominacions.

Una hora abans de l’inici del concert (19 h, Petit Palau, entrada lliure) tindrà lloc la sessió divulgativa “Parlem de...” entorn el concert a càrrec de Toni Colomer.

Podeu veure aquí la nova càpsula divulgativa de Perspectives Musicals de la plataforma Palau Digital amb motiu del concert.

(fotografia de Pinchas Zukerman ©Cheryl Mazak)

Amb el suport de: 

Pinchas Zukerman interpretarà el 'Concert per a violí, en Si menor' d’Elgar el proper dimarts a Palau 100 amb l’Orquestra Nacional de Lió