Artista sense matriu precedent, Philip Glass és un músic i un intel·lectual que ha impactat el món de la música a partir de les seves òperes, simfonies i partitures. El seu extens catàleg inclou un conjunt d’obres que sonen arreu del món, música per a cinema i col·laboracions amb artistes del rock, el pop o les músiques del món. 

A partir del seu treball amb Robert Wilson, que arrenca als anys seixanta, Glass és el primer compositor que connecta amb públics de diferents generacions.

Nascut l’any 1937 a Baltimore, va estudiar a la Universitat de Chicago, a la Juilliard School i a Aspen amb Darius Milhaud. Deprimit per allò en què s’estava convertint la música clàssica, va traslladar-se a Europa, on va estudiar amb la llegendària Nadia Boulanger (també mestra d’Aaron Copland, John Eliot Gardiner, Quincy Jones, Dinu Lipatti o Astor Piazzolla, entre molts d’altres) i va treballar amb Ravi Shankar. Novament a Nova York va formar el Philip Glass Ensemble.

Encara que ha rebutjat el terme en diverses ocasions, la seva música d’estructures repetitives ha estat qualificada com “minimalista”. “Quan escric música, no penso en estructures, harmonies o contrapunt. Mai penso en les coses que em van ensenyar. No penso sobre música, sinó que directament penso música. Busco la música per encaixar amb la música mateixa”.
Glass ens submergeix en una atmosfera embolcalladora que es va desenvolupant i ens demana una atenció especial en l’audició. Amb les transicions tonals i els arpegis continuats, marca de la casa, les seves creacions no pretenen fer-nos sentir necessàriament còmodes. Així, la subtilitat de la seva música (i els seus canvis) representa la revolució de tornar a escoltar; d’anar a l’origen i fer-nos preguntes.

Autor de vint òperes, dotze simfonies, diversos concerts per a instrument solista i orquestra, bandes sonores, quartets i un important cos de peces per a piano i orgue, Glass ha col·laborat amb artistes com ara Paul Simon, Linda Ronstadt, Yo-Yo Ma, Doris Lessing, Mike Oldfield, Woody Allen i David Bowie, entre d’altres.

Concerts on s'interpreta obra de Philip Glass

Altres activitats relacionades

Philip Glass, compositor convidat