20200917-6-artistes

Jordi Armengol i Francisco Poyato seran els pianistes en un concert en coproducció amb el Lied Festival Victoria de los Ángeles – LIFE Victoria

El proper dimecres, 16 de setembre, a les 21 h, tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el primer concert del cicle Palau Cambra 2020-21, amb els Valsos amorosos, op. 52 de Johannes Brahms i la participació d’un pòquer de cantants catalans: Marta Mathéu, soprano; Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano; David Alegret, tenor, i Joan Martín-Royo, baríton, que al costat dels pianistes Jordi Armengol i Francisco Poyato interpretaran aquestes peces del compositor alemany escrites per a quatre veus i per a piano a quatre mans. El concert és una coproducció amb el Lied Festival Victoria de los Ángeles – LIFE Victoria.

Brahms va publicar aquesta exitosa col·lecció de cançons l’any 1869 amb un estil popular però sense perdre la complexitat compositiva, sobre textos de Georg Friedrich Daumer, els poemes del qual ja havia musicat en diverses ocasions. L’essència dels poemes triats per Brahms es pot resumir en un dels versos de l’últim, “Liebe, Lust und Leide” (Amor, desig i pena). Els jocs amorosos protagonitzen les cançons refinades i espurnejants, totes a quatre veus excepte dues per a una veu, les de caràcter més íntim.

El concert continuarà amb els Valsos, op. 39, un conjunt de setze valsos per a piano a quatre mans, compostos per Brahms i publicats el 1866. Són peces curtes dedicades al crític de música i amic Eduard Hanslick. 

El concert es clourà amb els Neue Liebeslieder Walzer, op. 65 que Brahms va publicar esperonat per l’èxit dels Valsos amorosos. Es tracta de quinze peces més a partir del mateix recull de Daumer que conserven la formació inicial, amb quatre cantants i dos pianistes, però en el qual la meitat de les cançons són per a una sola veu, la majoria per a soprano. A més, el caràcter de les peces canvia lleument i en aquests predominen el desengany i la cara més fosca de l’amor. L’última cançó de Brahms deixa de banda Daumer i els valsos; “a manera d’epíleg, les paraules de Goethe ens recorden a ritme de passacaglia que les muses no poden guarir les ferides infligides per l’amor, però són les úniques que les poden alleujar”, tal com explica la divulgadora musical Sílvia Pujalte al programa de mà.

Aquest concert servirà de record del gran pianista i professor de lied Dalton Baldwin, que va morir el desembre del 2019. Dalton Baldwin (New Jersey, 1931-2019) va ser pianista acompanyant de grans intèrprets, com Gérard SouzayElly AmelingArleen Auger i Jessye Norman. Durant prop de vint anys va oferir masterclasses a Barcelona –en el marc del Concurs de Cant Francesc Viñas– i va assessorar nombrosos cantants i pianistes en l’especialitat del lied romàntic. Els músics d’aquest concert volen dedicar el concert a la seva memòria en agraïment pel seu mestratge.

 

Palau Cambra

El cicle Palau Cambra presenta aquesta temporada un total de deu concerts, amb The New Catalan Ensemble i el Bestiari de Josep Carner (28.10.20); el Cosmos Quartet i Lluís Claret (28.01.20); dues actuacions del Quartet Gerhard (28.01.21 i 30.06.21); la primera entrega de la integral de Quartets per a piano de Brahms, amb Laia Masramon, Erich Höbarth, Hariolf Schilchtig i Christoph Richter (08.03.21); el retorn del Quartet Casals al Palau (25.05.21); obres íntimes per a veu i quartet de corda amb Katharina Konradi i el Shumann Quartet (01.06.21); el concert d’homenatge a Joan Manén amb motiu del cinquantenari de la seva mort, amb Kalina Macuta i Daniel Blanc (06.05.21), i l’homenatge a Pau Casals, amb el violoncel·lista Gautier Capuçon (15.06.21).

Mathéu, Coma-Alabert, Alegret i Martín-Royo són el pòquer de cantants catalans que protagonitzen els Valsos amorosos de Brahms al Palau de la Música Catalana