Assaig OSV Marc Timón

Un concert de bandes sonores que inclou també una estrena mundial de Timón, com a homenatge al compositor americà 

El proper dilluns, 21 de juny, a les 20 h, el Palau de la Música Catalana presenta un concert d’homenatge al veterà compositor John Williams que dirigirà Marc Timón amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. El concert presenta l’estrena mundial del Preludi del díptic Preludi i Scherzo per a piano i orquestra (2014 i 2021) i l’estrena europea de l’Scherzo, amb la participació de Gloria Cheng, pianista “fetitxe” del compositor americà i que ha intervingut en nombrosos enregistraments i actuacions de la seva obra.

El concert inclourà també l’estrena mundial de The beacon, tribute to John Williams de Marc Timón, compositor convidat de la temporada del Palau i gran admirador de Williams, que amb aquest concert tanca un cercle que va començar quan Timón va veure ET i va quedar enamorat d’aquella música. La trajectòria del músic català, també llicenciat en periodisme, i en composició per l’ESMUC, el va fer saltar de la cobla a la música del cinema i a establir-se als Estats Units. Fincat a Los Angeles des de fa cinc anys, la trobada amb Gloria Cheng en un concert de música contemporània a Los Angeles ha desembocat en aquest esdeveniment de relleu internacional.

“Si el Preludi de Williams destaca per una pulsació lenta, damunt la qual es basteix un motiu que s’entrecreua en el caràcter dialogant que el solista manté amb la secció de corda (els vents hi intervenen poc), l’Scherzo se serveix del planter orquestral complet i un tempo més àgil. Ambdues peces comparteixen estètica contrastant en caràcter a partir d’un llenguatge contemporani no agressiu, llibertat harmònica, tensió rítmica i sentit del color en aquesta obra que pertany al catàleg no destinat a la indústria de Hollywood”, explica Albert Ferrer Flamarich, musicògraf i historiador de l’art en el programa de mà del concert.

Per la seva banda, The beacon, tribute to John Williams (2021), el particular homenatge de Marc Timón a Williams “segueix el camí del cinema d’aventures, fantàstic i èpic. Amarat de la tradició clàssica del contrapunt, després d’un passatge turbulent de caire atonal desemboca en el tema principal, modal, que juga amb intervals justos i que se sotmet a diverses variants i reaparicions fins a una gran exposició a càrrec de tota l’orquestra”, detalla el mateix Albert Ferrer.

Aquesta vetllada cinematogràfica amb què el Palau celebrarà la Festa Internacional de la Música, presenta també clàssics de Williams, com són els temes principals de Jurassic Parc, ET, La llista de Schindler, Harry Potter i La guerra de les galàxies. Un programa que es completarà amb algunes bandes sonores de Timón, com són una selecció del ballet Witches (2009), alguns extractes del film d’animació sobre la història d’un mag, The little wizard (2013), i tres peces de Coliseum (2014).

Marc Timón dirigeix una estrena mundial de John Williams amb la pianista Gloria Cheng i l’OSV, al Palau de la Música Catalana