JAHO, Ermonela (c)Fadil Berisha

La setmana vinent el Palau de la Música Catalana acollirà, amb pocs dies de diferència, dos concerts del cicle Palau Grans Veus que formen part dels actes commemoratius del centenari del naixement de la insigne cantant barcelonina Victoria de los Ángeles. El primer concert, que tindrà lloc dilluns que ve, 19 de febrer (Sala de Concerts, 20 h), és una producció de la Franz Schubert Filharmonia amb la col·laboració del Palau i compta amb l’albanesa Ermonela Jaho, una de les sopranos més ben valorades pel públic internacional. L’altre, el dijous 22 de febrer (Sala de Concerts, 20 h), és una coproducció de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana amb l’Associació Franz Schubert i tindrà per protagonista Katharina Konradi, soprano natural del Kirguizistán i la primera artista del seu país amb carrera internacional com a cantant d’òpera i de lied. Seran el tercer i quart concert que el Palau dedica a la figura de Victoria de los Ángeles en el centenari del seu naixement. El primer va tenir lloc el passat 16 de gener i va esdevenir un dels actes centrals de l’Any Victoria de los Ángeles, una iniciativa de la Fundació Victoria de los Ángeles amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Ermonela Jaho actuarà al costat de la Franz Schubert Filharmonia, formació que integra una nova generació de músics que actuen sota la inspirada direcció de Tomàs Grau. La cantant és considerada una de les grans figures líriques de l’actualitat i comparteix amb Victoria de los Ángeles, per qui sempre ha expressat públicament una profunda admiració, una gran sensibilitat i una identificació excepcional amb els papers que interpreta. El programa arrencarà amb àries de les òperes de Puccini més representatives, algunes de les quals Victoria de los Ángeles va dur a escena, com és el cas de Madama Butterfly (“Un bel dì, vedremo”) o La bohème (“Sì. Mi chiamo Mimì”). També interpretarà “Preludi” del tercer acte d’Edgar, “Tu che di gel sei cinta” de Turandot; “Intermezzo” i “Senza mamma” de Suor Angelica i “O mio babbino caro” de Gianni Schicchi.

Una menció especial mereix la segona part del programa, amb l’estrena absoluta de Simfonia dels Àngels, obra molt especial del compositor i pianista Albert Guinovart, dedicada a Victoria de los Ángeles, de qui va ser el darrer pianista acompanyant. L’obra consta de cinc moviments per a orquestra i soprano i busca no només ser un homenatge a la cantant sinó també, en certa manera, una biografia íntima i musical. “Una obra i un esdeveniment d’aquestes característiques havia de comptar, per força, amb una gran soprano a l’altura del repte, i no hi ha dubte que Ermonela Jaho ho està. Admiradora declarada de l’art de Victoria de los Ángeles, quan l’Albert Guinovart i en Tomàs Grau li plantejaren el projecte no dubtà ni un instant a acceptar la proposta” explica el crític musical Toni Colomer en el programa de mà del concert, i afegeix: “Si Victoria de los Ángeles fou la gran Mimì (La bohème) i la insuperable Cio-Cio-San (Madama Butterfly) de la seva època, papers dels quals deixà enregistraments discogràfics considerats unànimement llegendaris, Ermonela Jaho és, probablement, la millor intèrpret actual de les complexes criatures femenines sorgides de la ploma del compositor de Lucca”.

La segona cita de Palau Grans Veus i dels concerts en homenatge a Victoria de los Ángeles de la setmana serà el dijous 22 de febrer, amb la soprano Katharina Konradi, acompanyada per l’emergent pianista especialista en lied Ammiel Bushakevitz. Konradi, que va debutar al Palau fa dues temporades, destaca pel timbre de soprano  lleugera, amb un registre agut d’extrema brillantor que combina el repertori operístic amb el de concert i, especialment, el lied. En aquesta ocasió presenta un programa original que inclou cançó francesa i hispana. Així, a la primera part interpretarà Die Sterne, Im Abendrot, Lied der Anne Lyle, An den Mond i An mein Herz de Franz Schubert; Le papillon et la fleur, Mandoline, Chanson d’amour, Les berceaux i Notre amour de Gabriel Fauré; i Cinco canciones populares argentinas, Op. 10 d’Alberto Ginastera. Obrirà la segona part de nou amb Schubert interpretant Guarda, che bianca luna, Nacht und Träume, Ständchen i Fischerweise, i seguirà amb les delicioses Cinco canciones negras de Xavier Montsalvatge, una obra que Victoria de los Ángeles va interpretar en nombroses ocasions. El concert acabarà amb Coplas de curro dulce, El molondron, Polo del Contrabandista, Del cabello mas sutil y El Vito de Ferran Obradors. El programa complet conforma un repertori que la divulgadora musical Sílvia Pujalte defineix, en el comentari del programa de mà del concert, com a Cent anys i escaig, dos continents. Aquesta és la proposta dels intèrprets aquest vespre, un recorregut variat per les cançons de compositors d’estils molt diferents”.

Sobre les intèrprets

Ermonela Jaho, soprano

Sol·licitada arreu, és especialment reconeguda per les seves interpretacions de Violetta (La traviata), Madama Butterfly, Suor Angelica (Il Trittico), Adriana Lecouvreur i moltes d’altres, perquè deixa una empremta indeleble en tot el que canta.

Les vívides interpretacions d’Ermonela Jaho i la seva identificació excepcional amb els papers que interpreta són destacades en totes les ressenyes de la crítica. El darrer any ha viscut ovacions amb el públic dempeus a Londres, París, Nova York, Múnic, Berlín, Madrid i altres ciutats. «The Economist» la va descriure com “Àngel ardent..., la soprano més aclamada del món”, i el «Financial Times», en aquests termes: “Aboca cor i ànima al seu cant. Ni tan sols proveu de resistir-vos-hi!”, mentre que «The Independent» la considera “la millor Madama Butterfly que Londres ha vist en anys” i el «Daily Telegraph» d’Austràlia la descriu com “un fenomen imparable”.

Katharina Konradi, soprano

Va néixer a Bishkek (Kirguizstan) i és la primera soprano d’aquest país que té una carrera internacional com a cantant de lied, concert i òpera. Va debutar com a Ännchen (Der Freischütz) a la Staatsoper d’Hamburg el 2018 i des de llavors ha estat membre del seu cos estable. També ha cantat, per exemple, a la Semperoper de Dresden (2018-19) com a Zdenka (Arabella), al Festival de Bayreuth (2019 i 2021) com a jove pastor (Tannhäuser) i noia flor (Parsifal), i a la Bayerische Staatsoper de Múnic (2020-21 i 2021-22) com a Sophie (Der Rosenkavalier) i Susanna (Le nozze di Figaro). Fa recitals regularment a la Schubertíada a Vilabertran, a la Schubertiade a Hohenems-Schwarzenberg i al Wigmore Hall de Londres, i n’ha fet també a la Philharmonie de Colònia i a la Pierre Boulez Saal de Berlín.

 

(fotografia d'Ermonela Jaho ©Fadil Berisha)

Les reconegudes sopranos Ermonela Jaho i Katharina Konradi actuaran al Palau de la Música Catalana el 19 i 22 de febrer