Chouchane-Siranossian

El concert tindrà sessió doble, a les 18.00 i 20.30 h 

Dilluns que ve, 17 de maig (Sala de Concerts), la violinista francesa Chouchane Siranossian, una de les principals virtuoses del panorama barroc internacional, debutarà al Palau de la Música Catalana al costat de la Venice Baroque Orchestra (Gianpiero Zanocco, concertino), formació reconeguda com un dels principals grups dedicats a la interpretació amb instruments d’època. Els músics oferiran, en el marc del cicle Palau 100, una de les obres més emblemàtiques del Barroc italià i de la música universal com és Les quatre estacions de Vivaldi. El programa també inclou el Concerto grosso en Re menor “la Follia” de Geminiani.

El concert s’oferirà en sessió doble, a les 18.00 i a les 20.30 h. Una fórmula, la de duplicar sessions, que és fruit d’un esforç del Palau i dels artistes per oferir el màxim de localitats al públic en quedar reduït l’aforament per les mesures de contenció de la COVID-19 i de la qual s’ha pogut gaudir en alguns dels concerts més destacats d’aquesta temporada.

El concert (inicialment programat el dia 9 de novembre passat), començarà amb el Concerto grosso en Re menor “la Follia” del compositor i violinista italià Francesco Geminiani, deixeble d’Arcangelo Corelli i que va desenvolupar gran part de la seva carrera a Londres. Aquest Concert és una adaptació de la Sonata op. 5 núm. 12 de Corelli, una obra “originària per a violí i baix continu” que “reescriu per a tota una orquestra de corda adoptant la forma tan popular de concerto grosso. Adapta, però, els instruments de la part del concertino afegint la viola al petit grup solista”, explica la musicòloga María José Anglés al programa de mà del concert.

Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi, música que evoca la natura i el pas del temps amb els quatre concerts per a violí “més interpretats de tota la història de la música”, tindrà com a solista Chouchane Siranossian. “Vivaldi explota al màxim les possibilitats tímbriques dels instruments per aconseguir efectes com el cant dels ocells, gossos bordant, tempestes o el murmuri dels rierols. Quant a la forma de presentar aquests concerts, ens trobem de nou un estil conegut, l’alternança entre el solista i tota l’orquestra”, diu María José Anglés.

Chouchane Siranossian és una intèrpret molt valorada i amb una marcada individualitat, molt apreciada com a solista i molt sol·licitada per orquestres prestigioses gràcies al seu domini de l’instrument i a la inquietud per la recerca musical. Actua com a solista de violí modern i barroc en companyia de músics de la categoria de Kristian Bezuidenhout, Bertrand Chamayou, Andrea Marcon, Leonardo García Alarcón, Daniel Ottensamer, Thomas Hengelbrock i François-Xavier Roth, entre molts d’altres. Així mateix, és la líder del grup Esperanza, fundat el 2015, que ja ha guanyat un premi Opus Classic (2018).

Per la seva banda, els concerts i representacions operístiques de la Venice Baroque Orchestra (VBO), fundada el 1997 pel clavecinista Andrea Marcon, són aclamats per la crítica arreu del món. Ha actuat als Estats Units més que qualsevol altra orquestra barroca, així com realitza sovint gires per l’Àsia.

Les quatre estacions de Vivaldi tornen al Palau amb la Venice Baroque Orchestra i la violinista Chouchane Siranossian