L'orquestra ofereix una gira per Europa amb concerts a Portugal, França i Espanya

El cicle Tardes al Palau presenta el dijous 22 d’octubre a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana, a les 19 h, l’orquestra Sinfónica Juvenil de Caracas (SJC), una de les més destacades agrupacions simfòniques del Sistema Nacional de Orquestas y Coros Juveniles e Infantiles de Venezuela, fundat pel mestre José Antonio Abreu. El veneçolà Dietrich Paredes és el titular d’aquesta orquestra fresca i versàtil, hereva del model pedagògic i artístic de gran nivell d’El Sistema. Formada per un conjunt de 190 músics de 14 a 23 anys, l’SCJ va debutar el 2013 al Festival de Salzburg amb enorme èxit.

La formació arribarà al Palau en el marc d’una gira per Europa amb concerts a Portugal (Fundació Gulbenkian de Lisboa, 17.10.2015), França (Auditori de Bordeus, 19.10.2015, i Halle aux Grains de Tolosa de Llenguadoc, 20.10.2015), i a l’Estat espanyol (Palau de la Música Catalana, 22.10.2015; Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana, 24.10.2015, i Auditori de Saragossa, 26.10.2015). El programa de Barcelona inclou la Suite margariteña, del compositor Inocente Carreño, que és un homenatge i un retrat de la seva illa natal, Margarita, L’ocell de foc (suite) d’I. Stravinsky i la Simfonia núm. 5, en Re menor, op. 47 de D. Xostakóvitx.

Aquest concert estreny els llaços que uneixen El Sistema de Veneçuela amb l’Escola Coral de l’Orfeó Català i el Palau de la Música Catalana, que es va iniciar el mes de gener amb l’actuació de l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, amb Gustavo Dudamel al capdavant. Una formació que tornarà al Palau el proper mes de gener de 2016.

El Sistema Nacional de Orquestas y Coros Juveniles e Infantiles de Venezuela és una obra social i cultural de l’Estat veneçolà que també és conegut com El Sistema. L’entitat va ser fundada el 1975 pel mestre i músic veneçolà José Antonio Abreu amb la finalitat de d’organitzar l’ensenyament i la pràctica col·lectiva i individual de la música a través d’orquestres simfòniques i cors com a instruments d’organització social i desenvolupament humà. El Sistema ha esdevingut un model pedagògic, artístic i social reconegut arreu del món i del qual el màxim exponent és el director Gustavo Dudamel, actualment director musical de l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar i de la Filharmònica de Los Angeles, i que abans ho havia estat de l’SJC.

La Sinfónica Juvenil de Caracas, una de les més destacades d’El Sistema, actua al Palau de la Música Catalana el proper 22 d’octubre