Amb Semyon Bychkov com a director convidat, la formació inicia a Barcelona una gira per diverses ciutats europees

El proper diumenge 31 de gener (20.30 h) la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana acollirà en el cicle Palau 100 la Royal Concertgebouw Orchestra (RCO), considerada unànimement una de les tres millors del món. Després de cinc anys de l’última visita a l’escenari del Palau, l’RCO torna sota la batuta del director convidat Semyon Bychkov per oferir l’Emperador de Beethoven, amb Jean-Yves Thibaudet al piano, i Una vida d’heroi de Richard Strauss, una obra que precisament el compositor alemany va dedicar a l’orquestra holandesa. Un repertori universal que mostrarà la versatilitat i subtilitat de què és capaç aquesta orquestra llegendària, lloada per la seva sonoritat especial i exclusiva, i que actualment es troba de gira per Europa: Madrid (1 de febrer), Luxemburg (3 de febrer), Frankfurt (4 de febrer), París (5 de febrer) i en darrer lloc Brussel·les (6 de febrer).

La composició d’aquestes obres, separades per noranta anys, obren i tanquen el segle XIX i un estil, el Romanticisme. Es tracta de músiques d’altíssim voltatge, d’esperit heroic i alè titànic, filles de temps convulsos; autoretrats formidables de dos compositors germànics genials i controvertits, que representen l’artista heroi cridat a transcendir el seu temps amb la seva obra.

En aquesta ocasió, la formació holandesa serà conduïda pel rus Semyon Bychkov. Una figura de la direcció que ha estat director titular de l’Orquestra de París, de la WDR Sinfonieorchester Köln i la Semperoper Dresden, entre d’altres, i convidat de grans formacions, com la Filharmònica de Sant Petersburg, Orquestra del Maggio Musicale Fiorentino, filharmòniques de Viena, Berlín i Munic, Gewandhausorchester Leipzig, Chamber Orchestra of Europe, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, London Symphony Orchestra i de les simfòniques de Chicago i San Francisco, a més de les filharmòniques de Los Angeles i Nova York.

L’orquestra ha tingut, des del 1888, sis directors titulars: Willem Kes (1888-1895), Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1963-1988), Riccardo Chailly (1988-2004) i Mariss Jansons (2004-2016). Danielle Gatti serà el titular de la formació a partir de la temporada 2016-17. Grans compositors com Gustav Mahler, Richard Strauss i Igor Stravinsky van dirigir-la en més d’una ocasió.

Per la seva banda, el pianista francès Jean-Yves Thibaudet, que acompanya l’RCO en alguns dels concerts d’aquesta gira, és un intèrpret que captiva el públic amb la seva sensibilitat musical dotada d’una tècnica brillant, acompanyada d’un carisma natural.

Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova sessió de “Parlem de música” amb la conferència entorn del concert, a càrrec del periodista i crític musical Xavier Chavarria.

La Royal Concertgebouw Orchestra d’Amsterdam actua a Palau 100 interpretant Beethoven i Strauss