El proper dilluns, 16 de gener (Sala de Concerts, 20.30 h), la pianista xinesa Zhu Xiao-Mei oferirà al Palau de la Música Catalana les Variacions Goldberg, BWV 988 de J. S. Bach. Considerada una de les intèrprets de referència de l’obra del compositor alemany, Zhu Xiao-Mei debutarà al Palau, en el cicle Palau Bach, per oferir la seva lectura emotiva, continguda i transcendental d’aquesta obra cabdal de la música per a teclat.

Precisament de Bach, Xiao-Mei ha enregistrat El clave ben temperat, les Partites, L’art de la fuga, les Invencions i les Variacions Goldberg, obra de la qual té tres enregistraments i un DVD davant la tomba de Bach a Sant Tomàs de Leipzig. En el Bach de Zhu Xiao-Mei hi ha la recerca de l’equilibri, la serenitat i les virtuts del silenci.

Les Variacions Goldberg van ser publicades l’any 1741 formant part de l’anomenat Clavierübung (Pràctica per a teclat) i ocupen un lloc privilegiat en l’obra instrumental del Kantor de Leipzig. Es diu que Bach la va compondre per encàrrec del comte Hermann Carl von Keyserling de Dresden, per animar-lo en les seves nits d’insomni, en què demanava al seu clavecinista, Johann Gottlieb Goldberg, que interpretés algunes d’aquestes variacions a la sala contigua.

L’obra s’inicia amb una ària temàtica i se succeeixen tot un conjunt de trenta variacions que presenten els caràcters i les exigències acrobàtiques més variades, amb moviments tècnicament virtuosos. Així, hi trobem tot un catàleg sonor d’emocions i desafiaments que es clou novament amb l’ària presentada a l’inici.

Nascuda a Xangai, Zhu Xiao-Mei va fer els estudis de piano al Conservatori de Pequín, interromputs per la Revolució Cultural del règim de Mao Zedong, que la va confinar en un camp de treball durant cinc anys. Una dècada després va reprendre els estudis al Conservatori i amb els primers signes d’obertura del règim xinès emigrà als Estats Units per completar la formació. A mitjan dels anys vuitanta s’establí a França i inicià una gran carrera internacional.

Convidada habitualment al jurat de les grans competicions internacionals, la pianista xinesa ha ensenyat al Conservatori de París i és professora emèrita del Conservatori de Pequín. La seva autobiografia, El piano secret: dels camps de treball de Mao a les ‘Variacions Goldberg’ de Bach, va ser publicada el 2007 per Robert Laffont i ha estat traduïda a diversos idiomes.

Aquest concert inaugura la tercera edició del cicle Palau Bach dedicat a Johann Sebastian Bach, compositor emblemàtic per a l’Orfeó Català i el mateix Palau de la Música Catalana, amb l’objectiu d’oferir-ne l’obra de la mà dels millors intèrprets. A més de Zhu Xiao-Mei, el cicle presentarà Thomas Dunford, en el marc d’un projecte de llarg recorregut dedicat a l’obra per a llaüt de Bach; la Passió segons sant Mateu, a càrrec de René Jacobs; Benjamin Alard amb L’art de la fuga, i l’actuació de Cantus Cölln amb la integral dels motets de Bach. 

La pianista Zhu Xiao-Mei ofereix les Variacions Goldberg de Bach en el seu debut al Palau de la Música Catalana