Gianandrea Noseda dirigirà el concert, que està inclòs en la celebració del 125è aniversari de l’Orfeó Català

El proper dilluns, 12 de setembre, a les 20.30 h, tindrà lloc el concert inaugural de la temporada del Palau de la Música Catalana. Hi participaran la London Symphony Orchestra, l’Orfeó Català i el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigits per l’italià Gianandrea Noseda. La formació anglesa i els cors del Palau interpretaran una de les grans obres del repertori simfonicocoral com és el Requiem de Verdi. El quartet vocal solista de prestigi internacional, format per la soprano Erika Grimaldi, la mezzosoprano Violeta Urmana, el tenor Saimir Pirgu i el baríton Michele Pertusi, completarà el repartiment en aquesta obra de grans dimensions i que exigeix un esforç vocal important.

El Requiem verdià que s’oferirà al Palau serà una versió dramàtica i gairebé operística d’aquest monument sonor. Es tracta del primer concert en què el nou director artístic dels cors de l’Orfeó Català, Simon Halsey, prepara l’Orfeó Català i el Cor Jove, en l’inici de la seva titularitat. Simon Halsey és també director titular del cor simfònic de la London Symphony Orchestra. Aquest concert del Cicle Palau 100, forma part dels actes commemoratius del 125è aniversari de l’Orfeó Català.

Verdi va escriure aquesta Missa de Requiem, que es va estrenar amb gran èxit el 22 de maig de 1874 a Milà, amb motiu del primer aniversari de la mort del poeta i escriptor italià Alessandro Manzoni, pel qual sentia una admiració especial. El 22 d’agost de 1875 s’interpretà al Gran Teatre del Liceu la primera audició de la peça a l’Estat espanyol.

El concert al Palau estarà dirigit per Gianandrea Noseda, que el 1994 va guanyar el Concurs Internacional de Direcció de Cadaqués i que el 1995 ja dirigí aquesta obra amb l’Orfeó Català al Palau de la Música Catalana. Noseda, reconegut com un dels directors de més prestigi de la seva generació, és principal director convidat de la Israel Philharmonic, director convidat de la Pittsburgh Symphony, director principal de l’Orquestra de Cadaqués i director artístic del Festival d’Stresa (Itàlia). Del 2002 al 2011 va ser al capdavant de la BBC Philharmonic i del 1997 al 2007 fou el primer estranger que assumí el càrrec de principal director convidat del Teatre Mariïnski. L’any 2015 va ser distingit com a director de l’any per «Musical America».

La London Symphony Orchestra, la més antiga de Londres i considerada una de les millors del món, realitza més de 120 concerts cada any, principalment a Europa i a l’Àsia. La formació és dirigida per grans directors, com Valery Gergiev, Michael Tilson Thomas, Daniel Harding, Bernard Haitink o André Previn. També col·labora amb alguns dels músics més destacats actualment, com Sir John Eliot Gardiner, Anne-Sophie Mutter, Mitsuko Uchida o Maria João Pires.

Una hora abans del concert, a les 19.30 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència de “Parlem de música”, entorn del concert, a càrrec de Roger Alier.

La London Symphony Orchestra, l’Orfeó Català i el Cor Jove inauguren la temporada del Palau de la Música Catalana amb el Requiem de Verdi