GIO Symphonia -Ticket to Ride (c)Dugudun

Dilluns que ve 9 d’octubre (Sala de Concerts, 20 h), la GIO Symphonia, dirigida pel seu titular Francesc Prat, presentarà al Palau de la Música Catalana un concert singular en què s’oferirà la versió de Luciano Berio d’algunes cançons de The Beatles, Beatles Songs, i l’estrena de Bowie Songs, dels catalans Lucas i Tomàs Peire, sobre l’obra de Bowie i amb influències de Glass; al costat també d’obres de Johann Sebastian Bach i Philip Glass. Un programa que comptarà amb la veu de la jove cantant i actriu Elena Tarrats i que reuneix alguns dels músics més influents de la història en un diàleg artístic amb vincles estètics que semblen impossibles, però que permeten que les noves creacions heretin la mateixa arrel musical tot obrint un ventall ampli de possibilitats. “Una explosió musical absolutament radical i sorprenent”, com diu Francesc Prat.

El Concert de Brandenburg núm. 5, BWV 1050 de Bach obrirà aquesta festa musical, amb les parts solistes interpretades per Elisabet Franch (flauta),  Carles Puig (violí) i Gregori Ferrer (clavicèmbal), per connectar amb Luciano Berio, gran explorador de la relació entre la tradició i la modernitat, i la seva aproximació a The Beatles amb Michelle, Ticket to ride i Yesterday; cançons que “converteix en una picada d'ullet al món musical de Bach i els seus Concerts de Brandenburg (Ticket to ride, Yesterday) i a la música concertant barroca (Michelle 2n version)”, explica Francesc Prat al programa de mà del concert. Per la seva banda, el musicòleg i crític musical Miquel Gené també explica al programa de mà que “la capacitat analítica i l’obertura de mires del compositor italià Luciano Berio el van dur a interessar-se per un ampli ventall de músiques. No resulta estrany, doncs, que el 1967 arrangés tres cançons de The Beatles i les portés a un terreny barroc”.

La GIO Symphonia també convidarà la figura de David Bowie, “mestre de les transformacions, capaç d'inventar-se contínuament i plenament connectat amb l'avantguarda pop”, diu Francesc Prat, amb l’estrena de Bowie Songs dels compositors Lucas i Tomàs Peire, “un diàleg entre David Bowie i Philip Glass”. “Sense trencar l’essència estilística de les cançons originals de Bowie, de les quals mantenen la melodia de la veu, l’harmonia i l’estructura, els germans Peire desenvolupen en els seus arranjaments noves capes de so aprofitant l’original paleta instrumental de l’orquestra”, explica Miquel Gené. El concert tancarà el cercle amb Music in similar motion de Philip Glass, “un dels compositors més influents de l'últim terç del segle XX de la música clàssica i pel que el mateix Bowie professava admiració”, diu Francesc Prat. “Admiració mútua, ja que Glass escriu en els anys 90 música derivada temàticament de l'àlbum Heroes de David Bowie”.

La GIO Symphonia és un projecte orquestral versàtil que, després de deu anys de trajectòria exitosa, ha iniciat una nova etapa sota la direcció artística de Francesc Prat, amb la voluntat de portar més enllà les experiències musicals convencionals apostant per viure experiències úniques i noves fórmules de presentar i programar els concerts. Al llarg d’aquests anys ha col·laborat amb artistes de prestigi nacionals i internacionals, i amb projectes crossover al costat d’artistes com Monica Bellucci, Ute Lemper, Andrea Bocelli, la Fura dels Baus, Sílvia Pérez Cruz o Buika. La GIO participa regularment amb els principals festivals del país i actua a teatres i auditoris destacats del país. Ha enregistrat música per a projectes audiovisuals entre els quals destaquen les bandes sonores de reconeguts compositors com Marc Timón, Arnau Batallé i Ivan Torrent. A més de l’activitat concertística, a la GIO desenvolupa un projecte pedagògic i social col·laborant amb campanyes solidàries i vetllant per fer arribar un projecte sòlid i de futur dins el panorama musical català, amb un equip de professionals tot darrere que té com a objectiu situar la GIO Symphonia com a una de les orquestres de prestigi del nostre país.

(fotografia de la GIO Symphonia amb Elena Tarrats ©Dugudun)

La GIO Symphonia interpreta sorprenents versions de The Beatles i David Bowie, en un programa que també inclou Bach i Glass