Montserrat Caballé

La institució organitza una exposició, la projecció d’un documental i una sessió d’audició d’enregistraments que repassa la trajectòria de la soprano

Aquest dilluns, 19 de novembre, el Palau de la Música Catalana dedicarà la tarda a la soprano Montserrat Caballé. A les 19 h, al Petit Palau es farà una sessió d’audició de registres sonors conduïda per Víctor García de Gomar, director artístic adjunt del Palau, en què es repassaran les interpretacions immortals de la soprano. Seguidament, a les 20 h, es projectarà el documental Caballé, más allá de la músicade Morena Films, en el qual la mateixa diva catalana fa un recorregut per la seva vida i carrera artística. L’entrada és lliure amb aforament limitat.

A més, a partir del 19 de novembre i fins al 20 de gener de 2019, al Foyer del Palau es podrà veure l’exposició“Montserrat Caballé. Una veu prodigiosa al Palau”. El Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) presenta una mostra documental de la relació entre la soprano i el Palau de la Música Catalana. Des del seu debut el 1962 fins a la darrera dècada del segle, hi va actuar en nombroses ocasions i acompanyada dels millors pianistes del moment, com ara Miguel Zanetti o Martin Katz, així com també col·laborant amb l’Scottish Chamber Orchestra, l’Orquestra Filharmònica d’Estrasburg o l’Orquestra Ciutat de Barcelona.

Prèviament, el Palau ja ha dedicat dos concerts a Montserrat Caballé. Van ser el recital que va oferir el baríton Simon Keenlyside (10/10/2018, Palau Grans Veus, en col·laboració amb el LIFE Victoria) i el de Cecilia Bartoli (26/10/2018, Palau 100). També el Cor Jove de l’Orfeó Català va interpretar El cant dels ocells de Pau Casals en memòria de la cantant lírica més destacada del país el dia del seu traspàs en un concert del cicle Simfònics al Palau.

La relació de Montserrat Caballé amb l’Orfeó Català va començar el setembre del 1962 quan la soprano va acompanyar el cor de gira per Itàlia i França, on van estrenar El pessebre de Pau Casals. La soprano va debutar al Palau de la Música Catalana el 21 d’octubre d’aquell mateix any, en la programació dels concerts de l’Orquestra Municipal de Barcelona, en un recital d’homenatge a Eduard Toldrà. El 30 d’octubre següent va tornar a actuar al Palau, ja amb el seu nom com a cap de cartell. Va ser un concert programat per l’Associació de Cultura Musical.

En el decurs de la seva trajectòria, la soprano va oferir una vintena de recitals al Palau de la Música Catalana i en destaquen els que va fer entre els anys 1973 i 1984, acompanyada per grans pianistes, com Miguel Zanetti, Alexis Weinssenberg o Martin Katz, així com també la seva col·laboració amb l’Scottish Chamber Orchestra, l’Orquestra Filharmònica d’Estrasburg o l’Orquestra Ciutat de Barcelona. La relació de Caballé amb l’Orfeó Català va ser constant, i cal destacar la participació de la soprano als actes de celebració del 75è aniversari de l’Orfeó.

El Palau de la Música Catalana va ser un lloc important d’acollida per a la soprano, on va destacar pels seus recitals de lied interpretant compositors com Toldrà –en el seu debut al Palau–, Schubert, Strauss, Mahler, Turina, Mompou, Montsalvatge o Granados, això sense oblidar la interpretació de fragments d’òpera de Wagner, Rossini, Donizzetti o Bellini. 

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana homenatja la soprano Montserrat Caballé