CORAL CANTIGA

Al concert s’estrenaran obres de Feliu Gasull, Jordi Domènech i Albert Guinovart

El proper diumenge 28 de novembre (Sala de Concerts, 17.30 h), la Coral Cantiga, una de les entitats corals més importants del país i referent de la tradició coral catalana, celebrarà els seu 60è aniversari al Palau de la Música Catalana amb un concert molt especial i ple d’emocions en el qual Pep Prats s’acomiadarà com a director titular després de quaranta anys. Prats ha liderat la Coral Cantiga durant tota una vida professional de treball constant amb propostes innovadores de nous espectacles corals, contemplant en tot moment el valor pedagògic i social del cant coral, tant per als cantaires com per al públic. Amb el programa Cançons de festa i comiat, s’interpretaran una selecció d’obres de compositors representatius de diversos períodes de la història de la música, d’inspiració i llenguatges diversos, i s’estrenaran tres obres de Feliu Gasull (Nou aforismes i un poema), Jordi Domènech (Al mosquit que no em deixa dormir) i Albert Guinovart (El temps del cant) encarregades especialment per a l’ocasió.

El concert, corresponent al cicle La Casa dels Cants, comptarà amb la participació d’alguns dels cantants, músics i compositors, actors i rapsodes que han col·laborat amb la Coral Cantiga al llarg dels anys: la soprano Barbara Kusa, la mezzosoprano Marta Cordomí, el baríton Jordi Ricart, el guitarrista Feliu Gasull, el clarinetista Francesc Puig, el percussionista Martí Prats i els pianistes Jordi Domènech, Albert Guinovart, Josep Surinyac i Víctor Valls; Josep Prats compartirà el podi amb Eva Martínez, sotsdirectora del cor, i Montse Meneses, que prendrà el relleu en la direcció titular del cor. També hi participaran Enric Casasses, Pepa López i Ignasi Tomàs que recitaran fragments de Testament mural de Vicent Andrés Estellés, Feliç de Nicolau Dols i Al principi era el vent del mateix Casasses.

Les peces seleccionades per al concert “s’agrupen en cançons de festa i cançons de comiat, i tot i que algunes són de difícil classificació en un d’aquests dos pols, es tracta d’un bon resum del fil conductor que les uneix i un magnífic exemple de com, avui, tots dos conceptes poden casar per fer del concert un acte únic”, explica el periodista i director de la «Revista Musical Catalana» Albert Torrens al programa de mà del concert.

A banda de les estrenes esmentades, el cor interpretarà obres de Clément Janequin (Ce mois de mai, la primera obra que va cantar el cor al seu primer concert l’any 1961), Manuel Oltra (Amor mariner), Heinrich Isaac (Innsbruck ich muss dich lassen), Marcos Leite (Lata d’água, arranjament per a cor de la cançó de Luiz Antônio i Candeias Jota Jr.), Xavier Montsalvatge (“Canto negro” de Cinco canciones negras), Josquin des Prés (Mille regretz), Enric Morera (La sardana de les monges), Eduard Toldrà (Cançó incerta, arranjament coral de Jordi Domènech), Frederic Mompou (Damunt de tu només les flors), Franz Schubert (Ständchen), Johannes Brahms (“Ihr habt nun traurigkeit” d’Ein deutsches Requiem, op. 45) i Paul Hindemith (Puisque tout passe).

El 22 de novembre de 1961, ara fa seixanta anys, la Coral Cantiga, nascuda als Lluïsos de Gràcia, feia el primer concert sota la direcció del seu fundador Leo Massó, al qual l’han succeït Oriol Ponsa, Edmon Colomer i Pep Prats. El seu repertori inclou obres de totes les èpoques i estils. Entre les seves produccions cal destacar els espectacles poeticomusicals, que combinen música coral i instrumental, teatre, poesia i fins i tot dansa, en un format sempre original i sorprenent. Ha col·laborat sovint amb orquestres prestigioses, ha realitzat nombrosos enregistraments per a ràdio i televisió, ha ofert concerts a les primeres sales i en importants festivals i temporades a Catalunya i l’Estat espanyol, i ha participat en diferents festivals internacionals. Ha estat dirigida per directors de reconegut prestigi com Pierre Cao, Laszlo Heltay, Oriol Martorell, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Johan Duijck, Fernando Eldoro, Marcos Leite, Trevor Pinnock, Néstor Andrenacci i Salvador Brotons, entre d’altres.

La Coral Cantiga va impulsar la creació de la coral infantil El Virolet (1966) i el cor juvenil Coral Sinera (1968), tot configurant l’escola coral dels Lluïsos de Gràcia, que més endavant es va completar amb tres formacions addicionals: Coral Vent del Nord, Coral La Fuga i Cor Gregal, estructurada com a eina de formació per al cant coral en totes les edats i amb una visió global en l’evolució i educació de les persones.

La Coral Cantiga celebra diumenge el seu 60è aniversari amb un concert al Palau de la Música Catalana en el qual Pep Prats s’acomiadarà com a titular del cor després de 40 anys