20190401-Cobla-sant-jordi

El divendres 19 d’octubre (Petit Palau, 19 h) la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que dirigeix Marcel Sabaté, iniciarà la temporada 2018-19 del cicle Tardes al Palau, del Palau de la Música Catalana, amb el concert extraordinari (fora d’abonament) “Ricard Viladesau, 100 anys”, dedicat al compositor empordanès en el centenari del seu naixement. El programa inclou dotze sardanes de concert i sardanes obligades de Viladesau, referent indiscutible d’aquest gènere musical i considerat un dels millors instrumentistes de tenora de tots els temps.

“Aquest serà un concert amb un repertori que el mateix Viladesau hauria estat content d’escoltar”, explica Marcel Sabaté, ja que s’hi sentiran sis sardanes obligades (amb instrument solista), estil amb què en va compondre més de cent. “Era inexcusable oferir un programa amb les seves sardanes més característiques”, diu Sabaté. Algunes de les obres del programa estan incloses en el doble CD Viladesau (Discmedi, 2018) que la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona ha enregistrat recentment en homenatge al músic per a la celebració de l’Any Viladesau.

Així, a la primera part del concert, que suposarà la presentació del CD a Barcelona, la formació que dirigeix Sabaté interpretarà les sardanes Flors a la Moreneta, A en Pep de la tenora, Cel amunt, Perdó, Pic, repic i repicó i Sant Pere de Galligants; mentre que a la segona part tocarà Selva i Empordà, La vinya de l’avi, Empordània, La vall de Calonge, Com un passerell i Girona 1808.

Ricard Viladesau i Caner (Calonge, 1918-Barcelona, 2005) és considerat un dels músics més influents i populars en la història de la música de cobla de la segona meitat del segle XX; la seva primera sardana, Records de Torre Valentina, la va compondre als quinze anys. Intèrpret prodigiós de tenora, el seu catàleg de sardanes conté 212 obres d’estils variats amb un segell de qualitat característic i rigorós; també va compondre boleros, obres corals, pasdobles i alguna obra de format lliure per a cobla. Viladesau va ser considerat i admirat per molts intel·lectuals de l’època, com Josep Pla, Josep Maria de Sagarra, Oriol Martorell, Modest Cuixart, Xavier Montsalvatge, Frederic Mompou o Pau Casals, que el va batejar com “el príncep de la tenora”.

El cicle Tardes al Palau continuarà l’any que ve amb els concerts i programes següents: Cobla Marinada, “Rhapsody in blue i les Amèriques”, amb Albert Guinovart al piano (21/01/2019); La Locomotora Negra, “Una passejada pel món del swing” (11/03/2019); Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, “Joan Lluís Moraleda, 75 anys”, amb motiu de l’aniversari del compositor (27/02/2019, Petit Palau, concert extraordinari); Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, “Les estrenes al Palau” (01/04/2019); Banda Municipal de Barcelona, “Fer les Amèriques” (05/06/2019), i Terra Endins, “Havaneres” (19/06/2019).

La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona inaugura el cicle Tardes al Palau amb un homenatge al compositor Ricard Viladesau