L’ONCA celebra enguany el seu 25è aniversari

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) iniciarà demà dijous, 18 de gener (Petit Palau, 20 h), la catorzena temporada del seu cicle estable de concerts ONCA al Palau. L’ONCA, que dirigeix Gerard Claret i que enguany celebra el 25è aniversari, oferirà quatre concerts al Petit Palau, amb una programació atractiva i variada, adreçada a tots els públics.

El primer concert, titulat “Integral Simfonies Mendelsshon II”, comptarà amb la narració de l’actriu catalana Aina Clotet, sota la direcció escènica de Joan Hernández. Clotet posarà veu a Fanny Mendelssohn, germana del gran compositor i una de les dones més destacades de la història de la música, mitjançant quatre textos seleccionats pel mateix Hernández: un del pare de Fanny Mendelssohn, una reflexió de la mateixa Fanny, un escrit de Jean-Jacques Rousseau sobre la realitat de l’època i la dualitat dona-artista, i unes declaracions del seu germà Felix. Aquestes narracions introduiran cada una de les diferents peces del compositor alemany: les Simfonies núm. 4, 6, 12 i 8, que seran interpretades per l’ONCA, sota la direcció musical de Gerard Claret.

Al segon concert (22/02/2018), la formació andorrana comptarà amb el solista de clarinet i director convidat Joan Enric Lluna. Conjuntament interpretaran les Variacions sobre un tema de Danzi d’Spohr, la Serenata de Bruch i les obres d’Albert Guinovart –compositor convidat del Palau de la Música Catalana aquesta temporada– Fantasía sobre ‘Goyescas’ i Serenata Amadeus.

La tercera cita del cicle (22/03/2018) presentarà el format ONCA Bàsic, amb el programa Cordes a l’aire, estrenat el 2015. Un quartet de l’ONCA (Pere Bardagí i Sergi Claret, violins; Joan Fèlix, viola; Sylvie Reverdy, violoncel) acompanyarà el duo d’Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach (veu i guitarra) en el seu univers intimista, que se situa entre la cançó melòdica, el bolero i el pop, amb versions d’estils molts diversos i cançons pròpies.

El cicle es clourà el dijous 12 d’abril amb l’ONCA i el violinista Abel Tomàs, que per segon any consecutiu serà el concertino director convidat. En aquesta ocasió interpretarà Les set últimes paraules de Jesucrist a la Creu de Haydn, amb la participació del poeta Josep Pedrals, que narrarà els seus textos Els set darrers termes del nostre redemptor en la creu, inspirats en l’obra de Haydn.

La temporada ONCA al Palau de la Música Catalana és organitzada conjuntament per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i la Fundació ONCA, entitat patrocinada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà. Tots els concerts tindran lloc en dijous al Petit Palau, a les 20.00 h, a un preu únic de 12 euros.

Sobre l’ONCA
L’ONCA va néixer l’any 1992 en el format d'orquestra de cordes i el violinista andorrà Gerard Claret n’és el concertino director. És gestionada per la Fundació ONCA, entitat formada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, que en són els patrons. El 2003 signà un conveni de col·laboració amb el Teatre-Auditori Sant Cugat i l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, de Sant Cugat del Vallès, i la temporada següent, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, encetà el cicle de concerts de cambra. L’any 2006 va iniciar les seves actuacions com a orquestra clàssica.

Ha estat dirigida per Y. Menuhin, A. Ros Marbà, J. Vila, M. Conti, S. Brotons, D. Brophy i E. Colomer, entre d'altres. Ha actuat per Europa, tot assolint un lloc de prestigi al panorama musical. Ha actuat amb solistes de prestigi com N. Yepes, V. dels Àngels, Ll. Claret, J-P. Rampal, C. Arimany, J. Achúcarro, J. Bros, L. Nucci, J. Carreras, G. Sebök, J. Aragall, M. Barrueco, C. Veloso, S. Rinaldi, B. Hendricks, C. Núñez i Amaral, entre d’altres. El novembre del 2004 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Sobre Gerard Claret
Des de l’inici de la seva activitat professional ara fa cinquanta anys, Gerard Claret s’ha donat a conèixer per la seva doble faceta d’intèrpret i pedagog. Figura reconeguda amb la Creu de Sant Jordi el 1998, ha guanyat concursos com el Tenuto de la Ràdio i Televisió Belga o la medalla del Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona, i ha actuat amb orquestres d’Espanya, França, Bèlgica, Holanda, Itàlia, l’ex-Txecoslovàquia, Turquia, Rússia i el Japó. És fundador de l’Escola de Música de Barcelona, del Curs Internacional de Música de Vic i del Trio de Barcelona, amb el qual té enregistrades obres de Beethoven, Mendelssohn i Dvořák, i de l’any 2000 al 2005 fou director de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). És director artístic, des de la seva creació, del Festival Internacional Narciso Yepes a Ordino (Principat d’Andorra) i l’any 1993 va emprendre una etapa professional com a concertino director de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA). A més, el setembre del 2000 va fundar la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (Jonca).

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra inaugura demà amb l’actriu Aina Clotet la 14a temporada de concerts al Petit Palau