El proper dimarts, 1 de desembre, l’Orfeó Català, sota la direcció del seu titular, Josep Vila i Casañas, oferirà a la Sala de Concerts del Palau (20.30 h) la Petite Messe Solennelle de Gioachino Rossini. Una obra que juntament amb l’Stabat Mater destaquen en el catàleg del compositor de Pesaro, a més del seu opus operístic, i que donen fe de les creences religioses d’un dels compositors més singulars de la primera meitat del segle XIX. Amb aquest concert l’Orfeó Català vol recuperar una obra del seu repertori que feia més de vint anys que no cantava.

La Petite Messe Solennelle, una de les darreres obres de l’autor d’El barber de Sevilla, forma part del repertori coral universal. Escrita originàriament per a dos pianos i harmònium; la versió que s’escoltarà al Palau és la que agradava més a Rossini, amb Juan de la Rubia a l’harmònium i Josep Buforn al piano. Completaran la part solista les reconegudes veus de la soprano Marta Mathéu, la contralt Marina Rodríguez-Cusí, el tenor Beñat Egiarte i el baix baríton José Antonio López.

Aquesta Missa es va estrenar el 14 de març de 1864 amb motiu de la consagració de la capella privada de Louise Roulin, comtessa de Pillet-Will, i d’aquí ve el caràcter cambrístic de la composició. Concebuda d’acord amb la formació clàssica de cor mixt a quatre veus i quatre solistes, s’estructura amb l’ordre propi de l’ordinari catòlic, amb un ofertori instrumental entre el “Credo” i el “Sanctus” que, com a novetat i de manera extraordinària, interpretarà Juan de la Rubia amb l’orgue Walcker de la Sala de Concerts del Palau. Durant l’obra els solistes protagonitzen àries, algunes d’excelses com el “Crucifixus” i “O salutaris Hostia” (soprano) i el conclusiu “Agnus Dei” per a la contralt i el cor.

Amb aquest concert, emmarcat en el Cicle Coral Orfeó Català (que havia estat inicialment programat per al dia 12 de juliol), l’Associació Orfeó Català retrà homenatge a Enric Àlvarez i Vila, secretari de la Junta de l’Orfeó del 1970 al 2009, que va morir el dia 25 de gener de 2015. Enric Àlvarez va ser una persona molt estimada per la institució, a la qual es va dedicar de manera generosa.

L’Orfeó Català interpreta la Petite Messe Solennelle de Rossini al Palau de la Música Catalana