• Cinc compositors catalans són els premiats del II Concurs Internacional de Composició Coral i els VII Premis Catalunya de Composició Coral
  • La Festa de la Música Coral, en la qual s’estrenaran les obres premiades, tindrà lloc el 4 de març de 2018 al Palau de la Música Catalana

Ahir dijous, 27 de juliol, es va fer públic el veredicte del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral” (organitzat per l’Orfeó Català) i també el veredicte dels VII Premis Catalunya de Composició Coral 2017 (que promou la Federació Catalana d’Entitats Corals), tots dos certàmens convocats el mes de novembre del 2016.

L’anunci del veredicte va tenir lloc a l’inici del concert que l’Orfeó Català, com a cor amfitrió, l’Elektra Women’s Choir (del Canadà) i l’Ensemble Vine (del Japó) van oferir al Palau de la Música Catalana, en el marc del Simposi Mundial de Música Coral 2017. La presidenta de l’Associació Orfeó Català, Mariona Carulla, i la presidenta de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), Montserrat Cadevall, van anunciar les obres premiades.

Les obres premiades s’estrenaran al Palau de la Música Catalana el diumenge 4 de març de 2018 en el marc de La Festa de la Música Coral. Una celebració de caràcter biennal que constitueix una celebració conjunta de tota la família coral catalana. L’esdeveniment facilita alhora la nova creació de música coral, tant a nivell nacional com internacional, i la recuperació significativa del patrimoni musical de compositors catalans d’èpoques anteriors. L’acte comptarà amb la presència dels compositors, que recolliran els premis. Els cors que participaran en aquesta edició seran l’Orfeó Català (Simon Halsey, director), el Cor de Noies de l’Orfeó Català (Buia Reixach, directora), la Coral Sant Jordi (Oriol Castanyer, director) i el Cor Infantil deL'ARC de l'EMM Can Ponsic (Ester Bonal, directora).

Veredicte del II Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”

  • Premi Maria Font Bernaus, a la millor composició coral per a cor mixt, valorat en 2.500 €, a Llum, de Llorenç Balsach i She walks in beauty, de Carles Prat Vives, ex aequo.
  • Premi a la millor composició coral per a veus iguals, valorat en 1.000 €, a Poema del bosc (IV), de Carles Prat Vives.
  • Premi a la millor composició coral per a cor infantil, valorat en 1.000 €, a Paó, de Gerard López Boada.
  •  Menció especial per a la millor obra sobre text català, valorat en 500 €, a Poema de la rosa als llavis: “Si anessis tan lluny” i “Quina grua el meu estel”, sobre text de Joan Salvat-Papasseit, de Josep Alarcón Carlín.

La segona edició del Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral”, convocat per l’Orfeó Català, ha tingut una participació superior a la primera edició, amb un total de 90 peces presentades, 58 en la categoria de cor mixt, 21 en la categoria de cor femení i 11 en la categoria de cor infantil. Entre els participants, amb un elevat nombre de compositors catalans, destaquen compositors de països com la Xina, l’Índia, Veneçuela, Cuba, Uruguai, Argentina, Sèrbia, Hongria, Alemanya i Espanya. El jurat encarregat de la deliberació dels premis va estar format per Simon Halsey, director de l’Orfeó Català; Pablo Larraz, sotsdirector de l’Orfeó Català; Joan Magrané, compositor; Xavier Puig, director de cors, i Júlia Sesé, directora de cors.

Veredicte dels VII Premis Catalunya de Composició Coral 2017, de la FCEC

  • Premi a la millor composició de música coral a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus mixtes de nivell de dificultat interpretativa mitjà/baix, a Abril, de Bernat Giribet Sellart.
  • Premi a la millor harmonització a cappella de cançons tradicionals dels territoris de parla catalana, per a veus mixtes de nivell de dificultat interpretativa: mitjà/baix, a El testament d’Amèlia, de Bernat Giribet Sellart.

Les categories de composició de música coral a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus iguals, i el d’harmonització a cappella de cançons tradicionals dels territoris de parla catalana, per a veus iguals, han quedat deserts.

La setena edició dels Premis Catalunya de Composició Coral 2017, de la FCEC, ha tingut una participació majoritàriament catalana, amb l’excepció d’un argentí, un francès, una hongaresa i un italià. S’hi han presentat 36 obres, amb un predomini de les obres per a cor mixt (16 en la categoria de nova composició amb text català i 14 en la categoria d’harmonització de cançó tradicional). El jurat d’aquesta edició va estar format per Xavier Pastrana, director de cors, Josep Lluís Valldecabres, compositor, Bernat Vivancos, compositor, i Pere Mateu Xiberta, compositor i director de cors.

L’Orfeó Català i la Federació Catalana d’Entitats Corals donen a conèixer els guanyadors dels concursos de composició respectius, en el marc del Simposi Mundial de Música Coral 2017