shanghailawn

Xangai, Wuxi i Heifei han estat les tres ciutats on el cor ha donat a conèixer obres populars catalanes, juntament amb peces xineses preparades per a l’ocasió

L’Orfeó Català va cloure ahir la gira per la Xina, convidat pel Shanghai International Arts Festival arran del seu vintè aniversari, amb un concert al Shanghai City Music Lawn. A l’aire lliure, enregistrat pel canal de televisió Tencent Live i envoltats d’un públic nombrós i divers, va oferir un programa reduït, a diferència de la resta de concerts. Una vegada més Mo Li Hua, la cançó popular xinesa que l’Orfeó Català ha interpretat en tots els concerts de la gira, va ser el punt culminant de la cita, viscuda amb una gran emoció pel públic.

La gira va començar al Shanghai Oriental Art Center, la sala de concerts més gran de la ciutat asiàtica. Amb més d’un 70% d’aforament de públic, l’Orfeó Català debutava per primer cop al país asiàtic amb un programa dedicat especialment al repertori català.

Sota la direcció i el lideratge de Simon Halsey, sotsdirecció de Pablo Larraz i amb Pau Casan al piano, l’Orfeó Català va estrenar a les tres ciutats de la gira el Retaule de cançons populars d’Albert Guinovart, una suite de sis cançons populars catalanes arranjades per a cor i piano que l’Orfeó Català va encarregar al compositor. Pau Casals i Eduard Toldrà també han estat dos compositors catalans protagonistes de la gira, amb O vos omnes i Nigra sum; i Festeig i Maig, que un petit grup de cantaires del cor va ballar a l’escenari. Així mateix, Enric Morera va ser present al programa amb L’Empordà; igualment, un grup de cantaires va mostrar la sardana a l’audiència. L’An die Sonne de Franz Schubert, l’himne gloriós al Sol, i les peces corals d’Edward Elgar From the Bavarian Highlands completaven el programa.

Al concert del dia 25 a Xangai, l’Orfeó va compartir escenari amb el cor xinès BG Chamber Choir. Les dues formacions van interpretar juntes El rossinyol i la cançó popular xinesa Mo Li Hua.

Amb el mateix programa, el divendres el cor va actuar al Wuxi Grand Theater, característic per la seva arquitectura moderna i singular. Wuxi, una ciutat de 4 milions d’habitants a l’oest de Xangai, va acollir l’Orfeó Català amb un públic de caràcter familiar, amb joves i nens de totes les edats.

La gira continuava dissabte a Hefei, on l’Orfeó va viatjar per actuar al Hefei Grand Theater, auditori principal de la ciutat i que igualment destaca per la seva arquitectura extraordinària envoltat de gratacels d’aquesta ciutat al sud de Xangai, amb 8,5 milions d’habitants. Igualment l’Orfeó es va trobar en aquest gran auditori un públic entusiasmat i marcadament familiar, que va aplaudir amb passió, especialment quan el cor va interpretar dues cançons populars xineses.

L’estada a la Xina del cor del Palau de la Música Catalana ha estat una gran experiència per a tots els cantaires, tant a nivell professional, ja que significava un repte de repertori i de nombre de concerts i desplaçaments, com a nivell personal i de grup, ja que ha generat un enriquiment i intercanvi cultural amb els cantaires xinesos del primer concert, membres de l’organització i el mateix públic. A més, part de l’equip de la Fundació OC-PMC també ha viatjat a la Xina per establir contactes amb el món empresarial amb la finalitat de donar a conèixer el projecte del Palau i de l’Orfeó i establir-hi possibles sinergies i projectes de futur.

L’Orfeó Català, doncs, clou una gira excepcional, l’objectiu principal del qual era fer d’ambaixadors de la cultura i la música catalanes al país asiàtic.

Els cors de l’Orfeó Català són l’eix central del projecte artístic de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Amb aquesta gira s’impulsa, una vegada més, la internacionalització de l’Orfeó Català, que l’any passat va debutar al prestigiós festival BBC Proms de Londres juntament amb el Cor de Cambra. L’Orfeó Català també va actuar a Londres el 2015, al Royal Festival Hall. Mentre que els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena, a la Sala Gulbenkian de Lisboa i va protagonitzar una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per Daniele Gatti.

L’Orfeó Català clou la seva gira per la Xina amb un concert a l’aire lliure en el 20è aniversari del Shanghai International Arts Festival