El 8 de maig comencen els actes commemoratius del 125è aniversari de la creació de l’Orfeó Català amb un concert protagonitzat pel cor. El seguit d’actes, organitzats per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i l’Associació Orfeó Català, es clouran el maig de 2017 i consistiran en un total de set concerts, una exposició i una taula rodona sobre els 125 anys de l’entitat –creada el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives amb l’objectiu de difondre el repertori coral català i universal i vetllar per l’excel·lència artística de les seves interpretacions.

Fa 125 anys es va començar a escriure la història d’un dels principals motors de la cultura i la tradició coral catalanes, que l’any 1905 va promoure la construcció del Palau de la Música Catalana. Un camí que s’ha construït amb l’esforç i la dedicació desinteressada de la societat catalana, incloent-hi tots els cantaires que durant 125 anys han fet possible el projecte, gràcies al poder transformador de la música i el cant.

Concert del 8 de maig
El tret de sortida de les celebracions serà el proper 8 de maig a la Sala de Concerts (18 h), amb l’actuació protagonitzada per l’Orfeó Català i l’Orquestra Camera Musicae, en què s’estrenarà l’obra Veni Creator Spiritus, encarregada a Josep Vila i Casañas. Una peça en què Vila i Casañas reflexiona davant les tragèdies del món i reivindica tot allò que té un valor etern: la generositat, la pau i l’optimisme que trobem en el text de l’himne llatí Veni Creator Spiritus de Rabanus Maurus. Vila teixeix un estret diàleg entre el cor i els quatre solistes que donen veu a les paraules d’autors universals com Ramon Llull, san Juan de la Cruz, Walt Whitman, Christine de Pisan, Friedrich Höldernin i Dante Alighieri. “Així com el llatí del poema de Maurus és l’idioma que fem servir per parlar amb Déu, els sis idiomes dels textos d’aquests escriptors són els que parlen directament a l’esser humà des de la trascendència.”

El concert s’obrirà amb el Te Deum, igualment de Vila i Casañas, una obra escrita per a grans celebracions, estrenada a Flix l’any 2000 en la versió per a cor i orgue, i el 2002 en la versió per a cor i orquestra a Vilafranca del Penedès.

El concert serà també un concert de comiat ja que serà el darrer que dirigirà Vila i Casañas com a titular del cor. Es tracta, doncs, d’una oportunitat per agrair la seva feina i el lliurament a la formació durant més de divuit anys, en els quals el cor ha assolit fites inoblidables i ha protagonitzat concerts històrics. A partir del setembre vinent el britànic Simon Halsey en serà el nou titular.

Podeu descarregar-vos aquí el programa de mà del concert.

Més concerts i actes commemoratius
Sis concerts més estaran dedicats a l’efemèride. El mes de setembre l’Orfeó Català i el Cor Jove es posaran a les ordres de Gianandrea Nosea per oferir al costat de la London Symphony una versió dramàtica i gairebé operística de la Missa de Requiem de Verdi (12.09.2016). El 26 de novembre, el nou titular del cor, Simon Halsey, dirigirà l’Orfeó Català i el Cor de Cambra en una de les misses de rèquiem més precioses, la de Fauré  i estrenarà una obra especialment encarregada a Salvador Brotons pels 125 anys. Al desembre arribarà un dels concerts de Nadal més antics d’Europa, el tradicional Concert de Sant Esteve, en què l’Orfeó, el Cor de Cambra, i la resta de les formacions de l’Escola Coral uneixen les veus per il·luminar el Palau amb els seus cants joiosos (26.12.2016).

Ja al 2017 tindrà lloc una cita històrica per a l’Orfeó i el Cor de Cambra amb la interpretació de la Novena de Beethoven al costat d’una de les formacions més energètiques i estimulants del panorama internacional, com és l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, dirigida pel carismàtic director Gustavo Dudamel (Palau de la Música Catalana 15.03.2017 i Auditorio Nacional de Madrid, 16.03.2017). La cita següent serà el 05.04.2017, rememorant el primer concert públic de l’Orfeó Català, ja que farà 125 anys cantava l’Ave Verum de Mozart, i ho tornarà a fer amb Simon Halsey al capdavant, juntament amb obres de P. Casals, F. Poulenc i M. Duruflé. El concert que clourà el seguit de celebracions serà el 14.05.2017, protagonitzat pel Cor de Cambra del Palau, en aquesta ocasió sota la direcció de Xavier Puig, en una actuació dedicada als grans mestres vinculats a la història de l’Orfeó Català: A. Vives, A. Nicolau, F. Pujol, Ll. Millet, R. Lamote de Grignon, J. Serra, E. Toldrà i J. Manén.

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català se sumarà a l’efemèride amb una exposició al Foyer del Palau que es podrà visitar del 26 de setembre de 2016 al 15 de gener de 2017. La mostra, de caràcter gratuït, presentarà fotografies, documentació històrica, objectes i correspondència per explicar la història de l’Orfeó al llarg dels seus 125 anys d’existència. Finalment, l’11 de maig de 2017 se celebrarà una taula rodona que amb el títol “La història de l’Orfeó i els seus orígens” comptarà amb Lluís Millet, Xavier Puig i Joan B. Culla, i Àlex Robles com a moderador.

Sobre l’Orfeó Català
Els seus 125 anys de vida musical han portat l’Orfeó Català a protagonitzar moments tan memorables com la primera interpretació a l’Estat espanyol de la Missa en Si menor i la Passió segons sant Mateu de Bach, la Missa Solemnis de Beethoven o la Segona de Mahler, o primeres audicions a la ciutat d’obres com la Novena Simfonia de Beethoven , així com tenir l’honor de ser dirigit i elogiat pel mateix Richard Strauss en la interpretació de les seves obres. L’Orfeó també ha cantat sota la batuta de Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Simon Rattle, Lorin Maazel i Mstislav Rostropóvitx i ha realitzat gires per Espanya, Holanda, Anglaterra, Itàlia i França, entre d’altres.

Podeu descarregar-vos aquí el dossier de premsa amb les dades més rellevants de la història de l’Orfeó.

Itàlia 2016
Fruit de l’esforç de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana per promoure l’activitat dels cors de la casa d’acord amb l’objectiu estratègic de la internacionalització, enguany l’Orfeó Català i el Cor de Cambra protagonitzaran una gira de primer nivell per Itàlia amb la Novena Simfonia de Beethoven. Els cors, al costat de la Mahler Chamber Orchestra, tots sota el reconegut director Daniele Gatti actuaran a Torí (27 de maig), Ferrara (28 de maig), Bèrgam (29 de maig) i Brescia (30 de maig). Una gira que dóna continuïtat a les sortides internacionals que darrerament han protagonitzat els cors, amb concerts conjunts a Londres (abril de 2015) o Viena (juny de 2013).

L’Orfeó Català celebra el 125è aniversari amb diversos actes commemoratius