L’ONCA –formació impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà– ha convidat l’actor Roger Casamajor al primer concert del XIII Cicle ONCA al Palau. Un cicle de quatre concerts organitzat conjuntament per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i l’ONCA, que se celebra íntegrament al Petit Palau i que s’inaugura el proper dijous, 16 de febrer (20 h), amb obres de Mendelssohn. Amb aquest concert, l’ONCA, formació que dirigeix Gerard Claret, s’obre el projecte de presentar la integral de Simfonies per a cordes de Mendelssohn en temporades successives.

En el concert inaugural del cicle, l’actor Roger Casamajor interpretarà quatre escrits vinculats a la vida del compositor, amb l’objectiu de transmetre al públic com era aquell infant prodigi autor de les obres que es presenten. El concert començarà amb un poema escrit pel mateix compositor dedicat a la seva mare, Lea Mendelssohn. El text recull les inquietuds artístiques d’un músic jove amb idees ingènuament romàntiques. Després de la seva Simfonia núm. 1 en Do major, es llegirà una carta d’Abraham Mendelssohn, pare del compositor, que narra les raons per les quals la família va haver de canviar el cognom Mendelssohn, d’origen jueu, pel de Bartholdy i així evitar els conflictes derivats de l’antisemitisme present a la societat de l’època.

Com a segona intervenció musical, l’ONCA n’interpretarà la Simfonia núm. 5 en Si bemoll major. Acte seguites podrà gaudir d’un fragment del poema Päphleis, que el compositor va escriure parodiant l’Achillëis de Goethe. En aquest cas s’han escollit uns quants versos que, posats en veu del seu germà Paul Mendelssohn, descriuen el seu dia rere dia com a infant.

En acabar el text, la formació de cordes en tocarà la Simfonia núm. 3 en Mi menor. La darrera intervenció de l’actor serà una carta escrita per Fanny Mendelssohn, germana gran del compositor, la qual intenta ajudar-lo a resoldre els seus problemes d’identitat religiosa tot apel·lant a l’amor incondicional rebut de la mare. L’orquestra tancarà el concert amb la Simfonia núm. 9 en Do major igualment de Mendelssohn. Tots els textos han estat traduïts i adaptats pel musicòleg, violinista i investigador Josep Martínez Reinoso.

Els concerts del cicle
El concert següent del cicle tindrà lloc el 23 de març i serà la primera vegada que l’orquestra convidarà un concertino director en una de les seves produccions. Serà Abel Tomàs, reconegut membre del Quartet Casals, el primer concertino director convidat a l’ONCA després de vint-i-quatre anys d’existència de la formació. El cicle continuarà amb el concert d’Isabel Villanueva, solista internacional de viola que ha rebut molts premis i reconeixements (06.04.2017). I el clourà una nova proposta d’ONCA Bàsic (11.05.2017), concert que es dedica normalment a gèneres fora del clàssic. En aquest cas serà l’actuació de Clàudia Bardagí & Cia, per primera vegada al Palau.  

L’ONCA convida Roger Casamajor al primer concert del XIII Cicle ONCA al Palau el proper dijous, al Petit Palau