Revista Musical Catalana

Un total de 326 números de l’etapa moderna de la «Revista Musical Catalana», concretament del 1984 al 2017, ja es pot consultar a l’arxiu digital del CEDOC, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (https://arxiu.palaumusica.cat/fotoweb/). Recordem que la «Revista Musical Catalana» va ser la primera publicació especialitzada en música a Catalunya, nascuda l’any 1904 sota la direcció de Lluís Millet i Pagès. D’aquesta publicació, creada en el si de l’Orfeó Català, se’n diferencien clarament dues etapes, la històrica, des del naixement fins al juny del 1936, que es pot consultar digitalment a través del portal de revistes antigues catalanes ARCA (https://arca.bnc.cat/), i la moderna, que ara s’ha posat a disposició del públic en general.

Seguint els criteris de publicació de la «Revista Musical Catalana», al catàleg digital del CEDOC s’aniran afegint cada any successivament els números dels dos anys anteriors, per afavorir la venda dels més recents. El darrer publicat és el 371, corresponent als mesos de gener-abril del 2020.

Aquesta tasca de digitalització respon a la voluntat de preservar un dels pilars patrimonials dels orígens de l’Orfeó Català com a entitat, ja que la Revista va néixer com a «Butlletí Mensual de l’Orfeó Català». Els seus articles històrics són testimoni escrit i valuós de la història de la música a Catalunya, així com la publicació actual, sensible a la vida musical del país, tant des del punt de vista d’informació general, amb criteris periodístics, com de divulgació a l’abast de tots els públics. La publicació també esdevé una eina pedagògica i indispensable al servei d’investigadors i estudiants.

La «Revista Musical Catalana» va reprendre la seva activitat el novembre del 1984, després de 48 anys de parèntesi a causa de l’escat de la Guerra Civil. La represa, a redós del Consorci del Palau de la Música Catalana, comptà amb l’equip format per Jaume Comellas i Colldeforns (director), Lluís Millet i Loras (subdirector i assessor musical) i Pere Artís i Benach (cap de redacció i editor), que va aportar una visió periodística i adaptada als nous temps. La Revista compta amb un ventall ampli de col·laboradors, tant en els àmbits de la musicologia, musicografia, composició i interpretació musicals, a més del periodisme i la crítica musicals. L’any 1990 va rebre el Premi Nacional de Periodisme a la millor publicació periòdica temàtica, que atorga el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Durant aquests gairebé 36 anys, la «Revista Musical Catalana» ha anat evolucionant i adaptant-se tant en disseny com en continguts i presència en xarxes socials, de la mateixa manera que ha anat ampliant el ventall de col·laboradors. S’hi han publicat més de 430 entrevistes –a primeres figures del món de la música, tant nacional com internacional– i hi han escrit més de 660 col·laboradors. Actualment la publicació depèn de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. L’any 2011 Mercedes Conde Pons va rellevar Jaume Comellas en la direcció de la Revista, i a partir del 2019 Albert Torrens Sau n’és el director.

 

Podeu descarregar-vos aquí algunes de les portades de la «Revista Musical Catalana» digitalitzades a l’arxiu digital del CEDOC.

L’etapa moderna de la «Revista Musical Catalana», del 1984 fins al 2017, ja està disponible en línia a través de l’arxiu digital del CEDOC