Guix és un dels compositors més personals i fascinants del panorama català. Capaç de crear una música íntima i delicada, que recorda Mompou en tot allò que té d’essencial: formes concentrades, un tractament subtil de les ressonàncies i del silenci, així com una escriptura refinada i curosa amb el so. 
Les seves composicions –de gestualitat molt mesurada i subtils contrastos tímbrics– posseeixen un gran poder d’evocació i endinsen l’oient en un món de sonoritats exquisides d’enorme bellesa i actitud contemplativa.

Josep Maria Guix (Reus, 1967) va estudiar història de l’art a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), teoria de la música i composició al Conservatori de Badalona, música electrònica a la Fundació Phonos (Barcelona) i informàtica musical a l’IRCAM (París). Ha rebut classes i consell de Benet Casablancas, David Padrós, Joan Guinjoan, José Manuel López López i Jonathan Harvey.

Ha estat guardonat en diverses ocasions: X Premi Internacional de Composició Ciutat d’Alcoi (1995), Premio SGAE Jóvenes Compositores (2000), Concurs Innovamusica (Andorra, 2008), Salvatore Martirano Memorial Composition Award (EUA, 2010), I Concurs Internacional “Festa de la Música Coral” (2015).
La seva tasca docent a Barcelona s’ha centrat a l’IES Joan Coromines, Conservatori Superior del Liceu, Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Del 2007 al 2011 va ser director artístic del Festival Nous Sons a L’Auditori (Barcelona). 

Entre els intèrprets que han tocat les seves peces figuren l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), London Sinfonietta, BCN216, Diabolus in Musica, Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), Jordi Masó, Ricardo Descalzo, Guillermo Pastrana, Miquel Bernat, Trio Kandinsky, Accentus Trio, Dalia Quartet, Coral Càrmina, Cor Scherzo i alguns dels cors de l’Orfeó Català, entre d’altres.

La seva música és una poesia sonora delicada, en la qual els silencis són tan transcendents com el so mateix. Obres refinades, preciosistes i plenes de matisos, colors i claredat, inspirades en alguns haikus que suggereixen imatges sonores. Guix és un compositor culte, amb un agut sentit de l’humor i gust pel detall i el perfeccionisme. Evocacions d’un lirisme contemporani.

Concerts on s'interpreta obra de Josep Maria Guix

Josep Maria Guix, compositor convidat