El mestre Jordi Savall, estimat i valorat com el músic català més internacional, es posa al capdavant de les seves formacions, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, per afrontar per primera vegada la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach, a petició expressa del Palau de la Música Catalana, el proper diumenge 15 de març (19 h). El concert, amb les localitats pràcticament exhaurides, i que forma part del nou cicle Palau 100 Bach, comptarà amb la participació del Cor Infantil Amics de la Unió (Josep Vila i Jover, director). Un esdeveniment que depassa l’interès nacional i en què els silencis, el pietisme, el recolliment i la interioritat seran els trets característics d’una vetllada històrica i irrepetible.

La Passió segons sant Mateu, BWV 244 és una obra que representa probablement el punt culminant de la música bachiana destinada al culte de l’Església protestant i una síntesi artística, la grandesa de la qual desborda les categories i classificacions convencionals. L’originalitat de l’oratori no rau només en la seva monumentalitat, en la seva extraordinària dimensió i en l’amplitud d’elements estilístics que aplega, sinó també en el fet que és escrita per a doble cor, circumstància de la qual es deriva una part substancial de la seva concepció musical.

En la versió que presenta Jordi Savall al Palau, els papers principals d’Evangelista i Jesús seran interpretats pel tenor Jörg Dürmüller i pel baríton Matthias Winckhler, respectivament, mentre que els solistes del primer cor seran Marta Mathéu (soprano), Maarten Engeltjes (contratenor), Manuel König (tenor) i Stephan MacLeod (baríton), i els solistes del segon cor seran Ruby Hughes (soprano), Margot Oitzinger (mezzosoprano), Thomas Hobbs (tenor) i Matthew Brook (baríton). La preparaciódel conjunt vocal ha estat a càrrec de Lluís Vilamajó. La resta de papers secundaris seran interpretats pels cantants de La Capella Reial de Catalunya.

El cicle Palau 100 Bach, de nova creació aquesta temporada i que la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana dedica a l’obra de Johann Sebastian Bach, acabarà el dia 1 de juny amb l’actuació de la formació portuguesa Orquestra Barroca Casa da Música dirigida pel reconegut clavecinista alemany Andreas Staier, que interpretarà el paper de solista en els Concerts per a clavecí. El cicle, de quatre concerts, va començar el desembre passat amb la interpretació de la Missa en Si menor, a càrrec del Balthasar Neumann Chor i la Balthasar Neumann Ensemble, dirigits per Thomas Hengelbrock, i va continuar al gener amb el primer llibre d’El clavecí ben temprat, a càrrec del pianista Pierre-Laurent Aimard.

Prèviament al concert del 15 de març, a les 18.00 h tindrà lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català  (accés gratuït, amb aforament limitat) la conferència “Parlem de música”, amb Joan Vives.

Jordi Savall i les seves formacions interpretaran per primera vegada la Passió segons sant Mateu de Bach al Palau de la Música Catalana