Festa de la Música Coral (c)Eva Guillamet

Les obres premiades s’estrenaran en el marc de la Festa de la Música Coral que tindrà lloc el 3 de març de 2024 al Palau de la Música Catalana

L’Orfeó Català i la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) han anunciat avui els premiats del IV Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català i també el veredicte dels IX Premis Catalunya de Composició Coral, que promou la Federació Catalana d’Entitats Corals. Les obres premiades d’aquests concursos biennals s’estrenaran en el marc de la Festa de la Música Coral que tindrà lloc el 3 de març de 2024 al Palau de la Música Catalana i seran editades per la FCEC, publicades a la seva “Col·lecció Coral” i distribuïdes a totes les entitats federades i d’altres que ho demanin.

Cal destacar que un total de 219 compositors i compositores de 51 nacionalitats han participat al Concurs de l’Orfeó Català, amb un total de 362 partitures. Mentre que als Premis de la FCEC s’han presentat 90 obres de 49 compositors i compositores.

Veredicte del IV Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català

El jurat del IV Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català –format per Pablo Larraz, director de l’Orfeó Català i president del jurat; Buia Reixach i Feixes, directora del Cor de Noies de l’Orfeó Català; Montserrat Meneses, sotsdirectora de l’Orfeó Català i directora de la Coral Cantiga; Isabel Mantecón, directora del Cor de la Diputació de Girona, i els compositors Marc Timón i Ferran Cruixent– ha decidit, amb data 13 de juliol, premiar les obres següents:

- Premi Maria Font de Carulla a la millor composició coral per a cor mixt:

Ave Maris Stella de Jonathan Lane (Londres, 1958)

- Premi a la millor composició coral per a veus blanques (cor infantil):

Il paese dei contenti de Gerard López Boada (Barcelona, 1969)

El Premi a la millor composició coral per a veus iguals (cors femenins) i la Menció especial a la millor obra sobre text català han quedat deserts.

Veredicte dels IX Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral convocats per la FCEC

El jurat –format per Jaume Ayats, músic i professor d’etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona; els compositors Xavier Pastrana i Bernat Vivancos; Montserrat Ríos, directora coral, fundadora de la Coral i de l’Orfeó de la URV, i la compositora Mariona Vila–, reunit el 6 de juny passat, ha decidit premiar les obres següents:

  • Premi a la millor composició de música coral a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus mixtes:

Dona’m la mà de Carles Prat Vives (Igualada, 1985)

  • Premi a la millor composició de música coral a cappella sobre un text en llengua catalana, per a veus iguals:

Estampes-Venus de Joaquim Badia Arumí (Barcelona, 1993)

  • Premi a la millor harmonització a cappella de cançons tradicionals que formin part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, per a veus mixtes:

La Filadora d’Andreu Diport Feliu (Barcelona, 1998)

  • Premi a la millor harmonització a cappella de cançons tradicionals que formin part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, per a veus iguals:

Sardana satírica de Rupit d’Andreu Diport Feliu (Barcelona, 1998)

Festa de la Música Coral: estrena de les obres premiades

Les obres premiades s’estrenaran en el marc de Festa de la Música Coral que tindrà lloc el 3 de març de 2024 al Palau de la Música Catalana. La Festa de la Música Coral, organitzada per l’Orfeó Català, és una celebració de tota la família coral catalana, gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana d’Entitats Corals. L’esdeveniment facilita alhora la nova creació de música coral, tant a nivell nacional com internacional, i la recuperació significativa del patrimoni musical de compositors catalans d’èpoques anteriors. La darrera edició de la Festa de la Música Coral va tenir lloc el 23 de febrer de 2020. A causa de la pandèmia, tant el Concurs com la Festa de la Música van quedar en suspens, i no va ser fins al juliol del 2022 que es va tornar a convocar el Concurs i es va determinar la data de la propera Festa de la Música. 

L’acte comptarà amb la presència dels compositors i compositores, que recolliran els premis per les seves composicions. Els cors que participaran en aquesta edició seran el Cor de Noies de l’Orfeó Català (Buia Reixach i Feixes, directora), Veus-Cor Infantil Amics de la Unió (Josep Vila i Jover, director), Cor de Cambra de la Diputació de Girona (Isabel Mantecón, directora) i Coral Cantiga (Montserrat Meneses, directora)

Història de la Festa de la Música Catalana

L’any 1904 l’Orfeó Català va promoure la primera Festa de la Música Catalana. Una Festa que s’esdevingué entre els anys 1904 i 1922. Prenent com a model els Jocs Florals de poesia organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, la Festa de la Música Catalana tenia com a finalitat impulsar la composició coral i instrumental i premiava en diverses categories les millors composicions (per a veus mixtes, veus blanques, cors d’homes, cors femenins, composicions de cambra, simfòniques, etc.).

La Festa de la Música Catalana es va crear amb la intenció d’incrementar el catàleg coral d’autors catalans en una època de plena efervescència del món coral, amb la creació de noves corals, orfeons, però amb una evident i limitada producció coral d’autors catalans. El 28 de febrer de 2016 es va recuperar la iniciativa, adaptada a les necessitats i circumstàncies del segle XXI, i va gaudir d’un gran èxit de participació.

(fotografia de la darrera edició de la Festa de la Música Coral ©Eva Guillamet)

Jonathan Lane i Gerard López Boada són els guanyadors del IV Concurs de Composició de l’Orfeó Català, i Carles Prat, Joaquim Badia i Andreu Diport han estat els guardonats dels IX Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral de la FCEC