El proper dimecres, 27 de gener (Sala de Concerts, 20.30 h), el cicle Palau 100 Cambra presentarà l’actuació d’un quintet de luxe format pel pianista Javier Perianes i el Cuarteto Quiroga, dos representants d’alt nivell de la nova generació de músics del panorama internacional. Junts interpretaran el Quintet per a piano i corda en Sol menor, op. 49 d’Enric Granados, una obra en tonalitat menor, molt expressiva, d’estil neoromàntic que alhora revela algunes influències gitanes i elements folklòrics. Aquest quintet, una obra rarament executada, va ser enregistrat pels mateixos músics (Harmonia Mundi, novembre de 2015); la interpretació suposa la recuperació d’una obra de Granados en l’any en què s’homenatja el compositor lleidatà amb motiu del centenari de la seva mort. El concert també inclourà un dels monuments de la música de cambra de tots els temps com és el Quintet per a piano i corda en Mi b major, op. 44 de Robert Schumann.

Així mateix, el Cuarteto Quiroga interpretarà La oración del torero de Turina, original per a quartet de llaüts, però que el compositor va transcriure per a quartet de cordes. Amb un llenguatge directe i emocional, hi aflora l’estètica de Turina, que pinta de certa religiositat la imatge del torero.

Javier Perianes, reconegut com “un pianista de gust impecable i refinat, dotat d’una calidesa sonora extraordinària” («The Telegraph»), va ser Premi Nacional de Música l’any 2012. Amb una trajectòria internacional destacadíssima, aquesta temporada la seva agenda inclou actuacions amb grans orquestres, com la Wiener Philharmoniker, Chicago Symphony, Boston Symphony i London Philharmonic Orchestra, entre d’altres, així com una gira amb diverses formacions per Austràlia i Nova Zelanda l’estiu que ve.

Per la seva banda, el Cuarteto Quiroga és considerat una de les agrupacions cambrístiques més actives i singulars de la nova generació europea, i internacionalment reconegut per la crítica i el públic gràcies a les seves interpretacions renovadores i plenes d’audàcia. Format perAitor Hevia i Cibrán Sierra (violins), Josep Puchades (viola) i Helena Poggio (violoncel), és quartet resident a la Fundación Museo Cerralbo i, des del 2014, responsable de la Col·lecció Palatina d’Stradivarius del Palacio Real de Madrid. Segons el rotatiu «The New York Times», el quartet és “exquisit, amb interpretacions fresques, precises i perfectament equilibrades, traçades amb tons consistentment càlids”. La formació ha estat guardonada en diversos concursos internacionals i és habitual a les sales de concerts i festivals més importants d’Europa i Amèrica.

Javier Perianes i el Cuarteto Quiroga interpreten quintets de Granados i Schumann al Palau de la Música Catalana