CAMARENA, Javier (c)SpintoMarAlvarez

Javier Camarena, per a molts el tenor del moment, es retrobarà amb el seu estimat públic de Barcelona en el seu debut al Palau de la Música Catalana dilluns que ve, 18 de gener (Sala de Concerts, 20 h). El seu art excel·leix tant en el repertori belcantista com en el més líric, gràcies a una veu privilegiada i una sensibilitat posada al servei de l’emoció. El cantant mexicà, que ha construït els darrers anys una carrera fulgurant a nivell internacional, mostrarà la seva versatilitat i naturalitat canora basada en un fraseig dolç i empàtic mitjançant un programa d’òpera i cançó, acompanyat al piano per Ángel Rodríguez. Un viatge que passa pel bel canto, la cançó napolitana, la cançó mexicana i la sarsuela espanyola.

Amb una veu de registre agut imponent (el seu Do de pit és el més cobejat actualment), a més de la seva seguretat tècnica, un estil belcantista refinat i un color càlid i melós que ha enamorat el públic del món sencer, Camarena iniciarà el recital amb tres àries de Gaetano Donizetti: “Je suis joyeux” de Deux hommes et une femme, “Com’è soave quest’ora di silenzio... Anch’io provai...” de Lucrezia Borgia i “E fia ver, tu mia sarai... Quando ti stringerò...” de Betly, ossia La capanna svizzera. El continuarà amb quatre cançons napolitanes: Rondine al nido de Vincenzo de Crescenzo, ’A vucchella i L’alba separa dalla luce l’ombra de Francesco Paolo Tosti, i Passione d’Ernesto Tagliaferri i Nicola Valente/Libero Bovio. La interpretació del “Tema d’amor” del film Els paraigües de Cherburg a càrrec del pianista Ángel Rodríguez serà l’avantsala de la segona part del recital, en què Camarena cantarà la romança “Mujer de los negros ojos” de la sarsuela El huésped del sevillano de Jacinto Guerrero i el bolero Perfidia del mexicà Alberto Domínguez. El tenor clourà el concert amb un medley de les cançons mexicanes Paloma queridaUn mundo raro i Si nos dejan, del també mexicà José Alfredo Jiménez.

El concert al Palau de la Música Catalana, corresponent al cicle Palau Grans Veus, forma part de la gira que el cantant ofereix aquest gener per l’Estat espanyol, amb concerts a Saragossa, Madrid i Bilbao.

Sobre Javier Camarena

El tenor Javier Camarena (Xalapa, Estat de Veracruz, Mèxic) és considerat l’especialista preeminent en Mozart i bel canto de la seva generació. L’any 2004 va guanyar el primer premi al Concurs de Cant Nacional Carlo Morelli de Mèxic, i l’any següent el Premi Juan Oncina al Concurs Francesc Viñas de Barcelona. Tot seguit va ser convidat a unir-se a l’International Opera Studio de Zuric, amb el tenor Francisco Araiza com a mentor, ciutat on resideix actualment amb la seva família. Elogiat pel seu to polit, les brillants notes altes, la impecable coloratura i els seus versemblants retrats a l’escena, va ser la cara visible de l’edició del vuitantè aniversari d’«Opera News» l’any 2018. Ha estat el segon cantant de la història que a la Metropolitan Opera House ha fet bisos a múltiples produccions de la sala.

El seu repertori operístic abasta principalment els rols de Gualtiero (Il pirata), Elvino (La sonnambula) i Lord Arturo Talbo (I puritani) de Bellini; Nadir (Les pêcheurs de perles) de Bizet; Tonio (La fille du régiment), Fernando (La favorite), Nemorino (L’elisir d’amore), Ernesto (Don Pasquale) i Edgardo i Arturo (Lucia di Lammermoor) de Donizetti; Belmonte (El rapte del serrall) i Ferrando (Così fan tutte) de Mozart; comte de Libenskof (Il viaggio a Reims), Don Ramiro (La Cenerentola), Idreno (Semiramide), Comte Ory (Le Comte Ory) i Almaviva (Il barbiere di Siviglia) de Rossini; i duc de Màntua (Rigoletto) i Fenton (Falstaff) de Verdi.

 

Ha actuat a les sales de concerts i teatres d’òpera més prestigioses del món, principalment als Estats Units (Los Angeles, Nova York, Chicago, Washington), Espanya (Barcelona, Donostia, Bilbao, Oviedo, València, Santander) i Europa (París, Londres, Munic, Zuric, Berlín, Salzburg, Montecarlo). La discografia de Camarena inclou tres títols en solitari per a Sony: Recitales (2014), Serenata (2015) i un àlbum de pop llatí titulat Javier Camarena canta a Cri Cri (2016). L’agost del 2018 Decca va publicar el seu esperat i aclamat àlbum Contrabandista, que presenta un repertori rarament cantat de Manuel García, així com obres de Rossini i Zingarelli, i és un projecte especial en cooperació amb Cecilia Bartoli. Camarena apareix a nombroses publicacions operístiques en DVD/Blu-ray, enregistrades en directe a les principals sales d’òpera d’Europa. També es pot sentir el tenor en enregistraments de concerts en directe.

 

Javier Camarena debutarà el proper 18 de gener al Palau de la Música Catalana amb un recital d’òpera i cançó