ORLINSKI, Jakub Józef (c)Jiyang Chen

El contratenor actuarà al costat d’Il Giardino d’Amore, dirigit per Stefan Plewniak

Dilluns que ve, 11 de gener (Sala de Concerts, 20 h), el contratenor polonès Jakub Józef Orliński, aclamat pel públic i la crítica per la seva bellesa vocal i una atrevida capacitat escènica, tornarà al Palau de la Música Catalana per oferir àries d’òperes de Georg Friedrich Händel i Antonio Vivaldi. Un repertori de dos grans exponents de l’òpera italiana i mestres del teatre musical belcantista barroc amb el qual Orliński emociona el públic gràcies a la seva veu cristal·lina i de timbre transparent. El cantant, tota una figura del món de la lírica actual, estarà acompanyat pel conjunt Il Giardino d’Amore, dirigit pel seu fundador, Stefan Plewniak.

Amb el record del debut del contratenor al Palau fa poc més d’un any, aquest concert corresponent al cicle Palau Grans Veus suposa una nova oportunitat per gaudir de l’art d’una de les veus més admirades i mediàtiques del moment, tant pel públic en general com pels seus seguidors indiscutibles.

Orliński centrarà la intervenció a donar veu a herois que es rendeixen a éssers mitològics, a déus i reis gairebé sempre movent-se en disputes pel poder polític i per l’amor. De Händel, consagrat com un dels cims indiscutibles del Barroc, cantarà àries de Tamerlano, Partenope, Tolomeo, re d’Egitto i Riccardo Primo, re d’Inghilterra; mentre que de Vivaldi, cantarà l’ària de l’emperador Anastasio “Sento in seno ch’in pioggia di lacrime” de l’òpera Il Giustino. Pel que fa a Il Giardino d’Amore, el programa inclourà obra del mateix Vivaldi, també d’un dels pilars del Barroc instrumental, amb moviments provinents del seu inabastable opus, que sobrepassa les cinc-centes obres, entre concerts i sonates.

Sobre els intèrprets

Jakub Józef Orliński, graduat per la Juilliard School de Nova York el 2017, va guanyar el concurs de la Metropolitan Opera de Nova York el 2016 i s’ha convertit ràpidament en un dels artistes més vibrants del panorama internacional de la música clàssica. Va començar la seva carrera internacional com a Orimeno d’Erismena de Cavalli al Festival d’Ais de Provença. Ha debutat a l’Oper de Frankfurt, Festival Händel de Karlsruhe, Festival de Glyndebourne, Carnegie Hall de Nova York i amb la Houston Symphony, entre d’altres. També ha col·laborat amb Les Arts Florissants, Music of the Baroque i The English Concert. Ha ofert recitals en solitari al Wigmore Hall, Festival de Lacoste, Festival de Música de Chambre de Saint-Paul Vence i a Nits de Clàssica de Girona; a Barcelona va debutar al festival Life Victoria 2018 amb un recital que va despertar una gran expectació.

Guardonat en importants concursos a totes dues bandes de l’Atlàntic, entre els quals el Metropolitan Opera National Council (2016) i la International Voice Competition Marcella Sembrich (2015), l’estiu del 2017 va ser catapultat a la fama gràcies a una commovedora actuació amb “Vedrò con mio diletto” d’Il Giustino de Vivaldi, que va obtenir més de dos milions de visites a France Musique.

El 2016 va enregistrar el CD Vivaldi. Carnevale di Venecia (Ëvoe Records), amb la Cappella dell’Ospedale della Pietà, dirigit per Stefan Plewniak, i el 2018 Enemies in love amb Il Giardino d’Amore, àlbum entre en el top ten de vendes de música clàssica; i també en solitari Anima sacra (Erato-Warner Classics), centrat en àries sacres del segle XVIII amb Il Pomo d’Oro, dirigit per M. Emelyanychev, que va rebre nombrosos elogis i el prestigiós premi Opus Klassik. Segons el diari «The New York Times», Orliński “combina la bellesa tonal i una poc freqüent unitat de coloratura i nitidesa a través del seu registre”.

Al seu temps lliure Orliński practica el break dance, a més d’altres estils de ball; en aquesta faceta, el cantant també ha estat premiat en diverses competicions.

Per la seva banda, Il Giardino d’Amore és un conjunt d’amics interessats a compartir amb profunda sensibilitat, joia i expressivitat l’amor per la música. Fundat el 2012 pel violinista i director polonès Stefan Plewniak, gràcies a Jordi Savall va conèixer el clavecinista Marco Vitale, cooperació que va resultar molt fructífera. Interpreta repertori d’òpera italiana i francesa, així com música sacra i obres mestres instrumentals italianes.

Stefan Plewniak també és el director musical de l’Òpera de Cambra de Varsòvia, director convidat de l’Orchestre de l’Opéra Royale de Versalles i, des del 2016, el director de la Cappella dell’Ospedale della Pietà de Venècia, any en què fundà The FeelHarmony Symphony Orchestra. Així mateix, va fundar el segell Ëvoe Records. Com director i violinista ha estat qualificat com a “mestre de la química emocional” i “huracà a l’escenari”.

Jakub Józef Orliński torna al Palau de la Música Catalana amb àries de Händel i Vivaldi