Gustavo Dudamel tornarà al Palau de la Música Catalana el dijous 7 de gener (20.30 h) amb l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar per oferir una de les obres més destacades i monumentals de la segona meitat del segle XX, la Simfonia Turangalila d’Oliver Messiaen. El concert comptarà amb la participació de luxe de la pianista Yuja Wang i Cynthia Millar a les ones Martenot. La proposta suposa una de les cites musicals imprescindibles d’aquesta temporada: els ocells, les estrelles, els colors, l’alegria, la sang, els murmuris de la nit o el misticisme, barrejats amb una quantitat ingent d’amor, es traduiran en els ritmes accentuats i preciosos característics d’aquesta obra inspirada en el romanç germànic de Tristany i Isolda.

La Simfonia Turangalila, estrenada per Leonard Bernsteinel 2 de desembre de 1949, és un poema simfònic de grans proporcions, format per deu moviments que es toquen sense interrupció. “És un gegantí himne a l’amor i a l’alegria d’aquell que l’albira enmig de la desgràcia, és a dir, una alegria desbordant, encegadora i desmesurada; una barreja d’èxtasi i fatalitat”, segons el doctor en humanitats, músic i historiador Carlos Calderón.La peça conté ritmes musicals, colors, timbres i una gran emotivitat. Musicalment, en la simfonia es poden trobar tres grups de moviments: els referits als moments més frenètics, amb molta percussió i una orquestra immensa; als moments més cambrístics i obscurs; i als moments més romàntics, amb música de gran lirisme i l’ús de les ones Martenot.

L’obra només s’ha interpretat sencera al Palau en dues ocasions: els dies 21 i 22 de desembre de 1985, en la temporada de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, sota la direcció Leif Segerstam, amb Jean-François Heisser al piano i Jeanne Loriod a les ones Martenot. Amb aquest concert del cicle Palau 100, l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar i Gustavo Dudamel inicien una gira per Europa que els durà a diferents auditoris de França, el Regne Unit i Alemanya.

Una hora abans del concert, al Petit Palau (19.30 h), Carlos Calderón oferirà una nova sessió de “Parlem de música”, amb una conferència entorn del programa (accés gratuït, aforament limitat).

Gustavo Dudamel dirigeix la Simfonia Turangalila de Messiaen al Palau amb la Sinfónica Simón Bolívar i Yuja Wang