Grigory Sokolov

El proper dimarts, 18 de febrer (Sala de Concerts, 20 h), el pianista Grigory Sokolov oferirà un concert al Palau de la Música Catalana dins el cicle Palau Piano. Fidel a la cita barcelonina, aquesta suposarà la tretzena temporada consecutiva a l’escenari modernista. Sokolov, aclamat com un dels millors pianistes de l’actualitat i darrer gran representant de l’època daurada del piano, oferirà un repertori centrat en obres de Mozart i Schumann. Amb un coneixement profund d’un ampli repertori, les seves interpretacions poètiques cobren vida amb una intensitat mística. Els transcendents concerts de Sokolov esdevenen tot un regal commovedor i revitalitzador per a les orelles i l’ànima.

Artista predilecte del públic del Palau de la Música Catalana, Sokolov dedicarà la primera part del concert a obres de W. A. Mozart. Concretament, Preludi (Fantasia) i fuga en Do major, KV 394/383a, peça que va dedicar a la seva esposa Constanze; la Sonata per a piano núm. 11, en La major, KV 331/300i, op. 6 núm. 2, una peça plenament clàssica, amb petites innovacions des del moviment inaugural i amb un contrast continu entre els modes major i menor i de gran expressivitat, i tot seguit el Rondó en La menor, KV 511, peça sòbria i menys coneguda que esdevé una joia que revela la inexplicable màgia amb què Mozart sembla emancipar-se de l’element clàssic.

A la segona part, el pianista rus interpretarà Bunte Blätter, op. 99 (Fulles de color) de Robert Schumann, un recull de peces per a piano, algunes senzilles i d’altres d’una dificultat superior; aparegut l’any 1849, van ser concebudes anys enrere, però publicades després de l’èxit de l’Album für die Jugend.

Convidat habitual dels festivals i les sales de concerts més prestigiosos d’Europa, l’art carismàtic de Grigory Sokolov té el poder d’estimular la concentració del públic per obrir-li noves perspectives fins i tot en les obres més conegudes. Nascut a Leningrad l’any 1950, amb setze anys va guanyar el primer premi del Concurs Txaikovski de Moscou i és un intèrpret que gaudeix de l’admiració tant del públic com de la crítica. Coneix millor que molts tècnics els pianos Steinway i n’examina la mecànica interna abans d’asseure’s a tocar un piano per primera vegada. Fins i tot el dia del concert treballa les hores prèvies per conèixer el piano a l’escenari. Deutsche Grammophon va publicar el 2015 el primer disc de Sokolov des de feia quasi vint anys (música enregistrada en directe el 2008 al Festival de Salzburg); el doble disc reflecteix l’amplitud i la profunditat del seu repertori amb obres de Mozart, Chopin i Bach, Chopin, Rameau i Skriabin. Després d’aquest disc, el gener del 2016 publicà un segon doble disc amb obres de Schubert i Beethoven, un repertori editat també en DVD amb un directe a la Philharmonie de Berlín. El 2017 publicà un CD amb el Concert per a piano núm. 23 de Mozart (amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per Trevor Pinnock i gravat en directe a Salzburg el 2005) i el Concert per a piano núm. 3 de Rakhmàninov (amb la BBC Philharmonic Orchestra, dirigits per Yan Pascal Tortelier i gravat en directe a Londres el 1995), amb una gran acollida de la crítica. Aquest CD també inclou un vídeo amb el documental Grigory Sokolov, a conversation that never was, realitzat per Nadya Zhdanova.

Grigory Sokolov torna per tretzena temporada consecutiva al Palau de la Música Catalana, ara amb un recital dedicat a Mozart i Schumann